Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH: Bez finansiranja, nećemo moći pružati usluge

08.02.2022. 10:09 / Izvor: Fena
Transfuzija

Ako ZZO KS izuzme Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH iz finansijskog plana za 2022. godinu, kako je to navedeno u aktu Ministarstva zdravstva KS, bit će onemogućeno pružanje usluga za potrebe KS.

Ako Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo izuzme Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH iz finansijskog plana za 2022. godinu, kako je to navedeno u aktu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, bit će onemogućeno pružanje usluga za potrebe Kantona Sarajevo, istaknuto je iz tog zavoda.

Povodom akta Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo u vezi sa statusom i finansiranjem BiH za 2022. godinu, iz Zavoda su naglasili da ZZO ne finansira Zavod u cijelosti, kako je to izneseno u javnosti, već usluge za potrebe osiguranika Kantona Sarajevo.

"Takav način finansiranja je jedan od Zakonom predviđenih izvora finansiranja. Zavod je najstarija i jedina samostalna institucija u oblasti transfuzijske medicine u FBiH. Na području Kantona Sarajevo je i jedina ustanova koja se bavi prikupljanjem i preradom krvi, kao lijeka", naglasili su.

Kada je riječ o uslugama iz transfuzijske djelatnosti, skrenuli su pažnju da su krv i krvni sastojci esencijalni za brojne bolničke usluge, a posebno hirurške programe.

"Ukoliko dođe do prekida pružanja ovih usluga, potpuno je jasno koliko ozbiljne posljedice to može da ima na cijeli sistem pružanja zdravstvenih usluga u Kantonu Sarajevo", saopćeno je iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti