EcoAdrenalin: Promocija doživljajnog turizma

24.05.2012. 15:48 / Izvor: eKapija.ba
EcoAdrenalin: Promocija doživljajnog turizma

EcoAdrenaline - Zajednica doživljajnog turizma organizuje različita dešavanja u Bosni i Hercegovini kako bi promovisali doživljajni turizam naše zemlje.

EcoAdrenaline okuplja na jednom mjestu pojedince i društva koja se bave planinskim biciklizmom, alpinizamom, planinarenjem, skijanjem, raftingom, kanuingom, paraglidingom, snowboardingom, kampovanjem, te ekološka udruženja, proizvođače organske hrane, radionice rukotvorina i slično.

1. Biciklijada na Vlašiću

U sklopu ekološke akcije "Vlašić naš biser 2012" koju organizuje udruženje „Vlašić planet života“ 26.05.2012.g., Hotel Pahuljica i MTB Patrol Vlašić organizuju «BICIKLIJADU» i otvaranje ljetne sezone sezone na Vlašiću.

Aktivnost je zamišljena kao podrška ekološkoj akciji i promocija brdskog biciklizma u Bosni i Hercegovini. Planirana je biciklistička tura „Tajna stare ceste“ nakon koje je obezbijeđen ručak za sve učesnike u Hotelu Pahuljica. Trajanje ture je cca 3,5 sata, a namijenjena je za različite rekreativce.

Tokom vožnje je planirano snimanje promotivnog videa, a ostatak dana biciklisti bi iskoristili za druženje, upoznavanje i razmjenu iskustava. Pozivamo Vas da svojim prisustvom upotpunite datu akciju i učinite nešto za sebe i Vašu okolinu!

2. Jeste li spremni za još jedan Adventure Fest Vlašić

Ove godine Adventure Fest će biti organizovan u periodu od 17.09. do 23.09. Ne propustite jedinstvenu priliku da se upoznate i okušate u svim ljetnim eXtremnim sporTovima. Sve na jednom mjestu, sve na AVENTURE FESTIVALU 2012 na Vlašiću koji će od 17. - 23. Septembra biti preplavljen adrenalinom i dobrom zabavom. Pustite i vi da vas nosi šestodnevna adrenalinska poplava!!!

3. "Let’s Do It - očistimo zemlju za 1 dan"

Udruženje građana "Ruke" iz Sarajeva i "Mozaik prijateljstva" iz Banja Luke s ciljem davanja podrške globalnoj inicijativi projekta "Let`s Do It - World Cleanup 2012" poziva Vas da se uključite u mrežu "Let’s Do It - očistimo zemlju za 1 dan" i na taj način doprinosite velikoj svjetskoj akciji čišćenja pod nazivom "Let`s Do It - World Cleanup 2012" koja će se održati 9.9.2012.godine na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

4. Posjetite zaštićeni pejzaž Bijambare

U periodu 1.7. - 30.9. ulaz u Srednju bijambarsku pećinu s vodičem je svakim danom u 11, 13, 15 i 17 sati. Izvan ovog perioda grupe ulaze po najavi i dogovoru. Kupovina ulaznica je jedino moguća na info-punktu Bijambara, tako da vam savjetujemo da svoj dolazak unaprijed najavite i dogovorite svoj obilazak pećine sa vodičem. Najveću atrakciju ovog područja zasigurno predstavlja pristup pećinama koje su lijepo grupirane. U tri horizonta nalazi se pet pećina koje imaju svoje ime i koje su poznatije, ali tu je također i jedna pećina bez imena koja je vjerovatno još nedovoljno istražena. Najveća pećina zove se Glavna bijambarska pećina ili Srednja bijambarska pećina ili jednostavno Bijambare.

5. Tradicionalna biciklijada "Biciklom u grad" u Mostaru

Sportsko Ekološki klub "Zelena Glava" iz Mostara organizira biciklijadu ulicama Mostara pod nazivom "Biciklom u grad“, koja će se održati 27. maja 2012. godine, s početkom u 18 sati.

Kako je saopšteno iz Zelene Glave, ovogodišnja deveta po redu biciklijada realizira se sa Sportskim savezom Grada Mostara, Biciklističkim klubom "Mostar", Gradom Mostarom, PU Mostar, te s OKC "Abrašević". "Biciklijadom kao i proteklih godina želi se animirati građanstvo na to da se više koriste alternativna prijevozna sredstva poput bicikla, korištenje javnog gradskog prijevoza i slično. Također, cilj biciklijade jeste i skretanje pažnje vlastima na nepostojanje biciklističkih staza, te zaštita okoliša", navodi se u saopštenju.

Učesnici biciklijade će kao i proteklih godina krenuti sa Španjolskog trga te će se kretati ulicom kneza Domagoja (pored hotela Mostar), kardinala Stepinca (ispred Mepasa), A. Starčevića, vrh Avenije, biskupa Čule (katedrala), naselje Balinovac, fra Didaka Buntića, Franjevačka, Bulevarom Narodne Revolucije, most Hasana Brkića, ulicom Maršala Tita, Carinski most i kraj biciklijade je u dvorištu OKC `Abrašević`.

Učesnici biciklijade mogu biti svi oni koji posjeduju ispravan bicikl (bicikl u voznom stanju). Djeca mlađa od 16 godina morat će biti pod pratnjom starije osobe.

6. Vlasenička biciklijada

U organizaciji biciklističkog kluba "KPL VLASENICA", uz podršku Turističke organizacije opštine Vlasenica, u Vlasenici se u subotu, 26. maja održava "Vlasenička biciklijada".

Okupljanje i prijava učesnika je na prostoru SRC "Jezero" od 12,30 do 13,00 sati kada startuje vožnja. Vozi se na relaciji "Jezero" - Vlasenica (kroz sve dijelove grada) - "Jezero", a ukupna dužina staze je 12 km. Dolazak na polaznu tačku je predviđen za 14,00 sati nakon čega slijedi nastavak programa i druženje. Obezbijeđen je ručak (lovački kotlić) i osvježenje za sve učesnike. Dolazak je najavljen od strane više biciklističkih klubova iz BiH a učešće će, između ostalih, uzeti i Mario Kojić, reprezentativac BiH. Prisustvo su najavili i neki od čelnika MTBA saveza BiH.

7. Planinarsko društvo "Željezničar" organizuje napredni kurs orijentacije i čitanja karata

Početak kursa je planiran za vikend 26. i 27. Maja 2012.godine, na lokalitetu našeg doma Bijele Vode na Bjelašnici. Početak je planiran za 10h ujutro u subotu 26.maja, gdje bi se noćilo ko želi i može, a nastavak u nedelju 27. maja. Zatim slijede predavanja u prostorijama Društva i to: ponedeljak, srijeda i četvrtak sve sa početkom u 18.30h i trajanjem do 20h. Završetak kursa je planiran za 02. i 03. Juni, opet vikend, na dobro poznatoj lokaciji na Bijelim Vodama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza