U Alipašinoj ulici još 30 novih platana

10.12.2013. 15:45 / Izvor: eKapija.ba

Sadnjom 30 novih mladih platana u drvoredu, s nedavno rekonstruisanim pješačkim stazama i travnjakom, Alipašina ulica dobila je izgled potpuno uređene i rekonstruisane ulice

Sadnjom 30 novih mladih platana u drvoredu, s nedavno rekonstruisanim pješačkim stazama i travnjakom, Alipašina ulica dobila je izgled potpuno uređene i rekonstruisane ulice, kako i dolikuje svojevrsnoj „kapija“ i ulazu u grad iz pravca centralne Bosne.

Stabla, odnosno dopunu i završetak projekta podizanja drvoreda platana duž navedene ulice, a u okviru projekta rekonstrukcije manjih zelenih površina, kojeg je finansirala Općina Centar, zasadili su radnici preduzeća „Park“, a dva stabla u blizini trolejbuskog stajališta kod Druge gimnazije, kao podršku cjelokupnom projektu zasadili su i Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar i Safet Baltić direktor preduzeća „Park“ sa saradnicima.

Prema riječima načelnika Bećirevića sadnja platana predstavlja i završetak uređenja Alipašine ulice, a predstavnici „Park“-a i ovom prilikom apelirali su na građane da čuvaju zelenilo i zelene površine, posebno mlade sadnice.

Sadnja novih stabala u postojećem drvoredu na potezu od pijace na Ciglanama do raskrsnice sa ulicom Maršala Tita još jedan je primjer ozelenjavanja, ekološkog i estetskog doprinosa, te obnove i upotpunjavanja postojećih drvoreda u Sarajevu, a sve s ciljem smanjenja zagađenosti zraka, koja je prethodnih dana ponovo zabilježena u našem gradu.

Danas zasađena stabla, visoka oko 4 metra, dobijena su vrlo kvalitetnim rasadničkim uzgojem,  a nakon uklanjanja polomljenih betonskih žardinjera, koje su predstavljale opasnost i za pješake ali i automobile koje prolaze tom ulicom, kao i rekonstrukcije devastiranog travnjaka, njihovom sadnjom cjelokupna slika Alipašine ulice i drvoreda platana, uzimajući u obzir i dva obližnja parka (Koševo I i II),  bit će komplatnija i funkcionalnija. Rezultati samog projekta bit će vidljivi već na proljeće kada krošnje platana u kompletiranom drvoredu olistaju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza