Softver Boeinga 747 još uvijek unaprijeđuje floppy diskete (VIDEO)

14.08.2020. 09:05 / Izvor: Akta.ba
Softver Boeinga 747 još uvijek unaprijeđuje floppy diskete (VIDEO)

Čak 32 godine poslije ovaj tip aviona i dalje je vrlo popularan,.

Čuveni Boeing avioni još uvijek dobijaju kritične softverske nadogradnje na disketama, koje su odavno prevaziđene.

Boeing 747-400 predstavljen je 1988. godine, u vrijeme kad su računari izgledali mnogo drugačije, mada je i tehnologija uopšte tada bila drugačija.

Čak 32 godine poslije ovaj tip aviona i dalje je vrlo popularan, ali se u njegovom održavanju nije promenilo gotovo ništa.

Kompanija Pen Test Partners iz Velike Britanije dobila je jedinstvenu priliku da istraži Boeing 747 British Airways flote, koji je prinudno sedmicama prizemljen zbog slabijeg avio saobraćaja zbog i dalje aktuelnog virusa korona. Tom prilikom ekipa je otkrila da se kritične softverske zakrpe, ažuriranja i održavanje važnih dijelova sistema aviona održava korištenjem prastarih i u mnogim drugim industrijama davno napuštenih floppy diskova, popularnih disketa od 3,5 inča.

Disketna jedinica za čitanje disketa nalazi se na nekoliko mjesta u avionu, a centralna konzola kokpita, također ima jednu, putem koje se u avion ubacuju podaci za navigacioni sistem.

Ažuriranje sistema različitih oblasti Boeing-a 747-400 vrši se jednom mjesečno, tačnije na svakih 28 dana i isključivo putem floppy diskova. Obzirom na to da je prostor na disketi ograničen inženjeri sa sobom donose do osam disketa, čiji sadržaj se učitava na letjelicu, navodi Noob.ba.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza