Industrija dronova – milijarde dolara čekaju na polijetanje

25.04.2016. 10:20 / Izvor: tportal.hr
Industrija dronova – milijarde dolara čekaju na polijetanje

Mogući sudar s civilnim avionom te zloglasna reputacija koju nose iz nedavnih i aktualnih ratnih sukoba, zapravo su među vrlo rijetkim stvarima koje ovih dana bacaju negativno svjetlo na dronove.

Incident koji se prije nekoliko dana dogodio prilikom slijetanja aviona British Airwaysa u londonsku zračnu luku samo je posljednji, u ovom slučaju vrlo neugodan i krajnje opasan, podsjetnik na fenomen koji je uzletio posljednjih par godina. Radi se, naravno, o bespilotnim letjelicama, popularnim i pod nazivom dronova.

Pilot britanskog aviona nakon slijetanja prijavio je da je pred sam kraj leta, koji je započeo u Genevi, u njegov Airbus 320 udario predmet za koji sumnja da se radi o bespilotnoj letjelici. Istraga britanskih vlasti još traje, a ako se  utvrdi da se stvarno radilo o dronu, ovo bi, nakon niza slučajeva u kojima su posljednjih godina piloti prijavljivali da su u blizinama svojih aviona viđali bespilotne letjelice, bio i prvi slučaj kolizije civilnog aviona i drona.

Mogući sudar s civilnim avionom te zloglasna reputacija koju nose iz nedavnih i aktualnih ratnih sukoba, zapravo su među vrlo rijetkim stvarima koje ovih dana bacaju negativno svjetlo na dronove. Kamo god drugdje da se pogleda, iz industrije bespilotnih letjelica zrači nemali i dalje rastući optimizam. S razlogom. Industrija koja uključuje proizvodnju i upotrebu bespilotnih letjelica vrlo je specifična i zbog toga se od nje očekuje jako puno.

Iako im je povijest neočekivano duga - strogo gledajući bespilotne letjelice bili su i baloni koji su nosili bombe i koristili se u ratnim okršajima prije više od 150 godina - u fokus javnosti dronovi su dospjeli posljednjih pet godina. Nakon Drugog svjetskog rata, tehnologijom letjelica bez pilota bavila se pretežno vojska, uz tek neznatan segment industrije igračaka i predanih hobista. Vojska je, sve donedavno, bila i jedina koja si je mogla priuštiti proizvodnju dronova. No razvoj i pojeftinjenje tehnologije koja se koristi u bespilotnim letjelicama posljednjih su godina širom otvorili vrata i njihovoj upotrebi izvan vojske.

I to je jedna karakteristika koja određuje specifičnost industrije bespilotnih letjelica. Čini se da im je mogućnost primjene bezgranična. Od dostave paketa, što je kao mogućnost koju želi razvijati još prije dvije godine najavio popularni internetski trgovački lanac Amazon, preko korištenja u raznim geodetskim snimanjima, arheologiji, praćenju životinjskih populacija ili poljoprivrednih nasada, pomoći vatrogascima, hitnoj dostavi lijekova, korištenju u policijskim istragama, pa sve do puke industrije igračaka i zabave gdje se, a nije dugo trebalo, već održavaju i utrke dronova među raznim entuzijastima. I to je tek vrlo malen dio ideja koje se u posljednje vrijeme vežu uz dronove.

Druga vrlo važna karakteristika koja predviđa svijetlu budućnost industriji bespilotnih letjelica jest činjenica da, globalno gledajući, nitko nema neku značajnu prednost. U vojnoj sferi nedvojbeno je da su najdalje u korištenju dronova otišli Sjedinjene Američke Države te Izrael. Obje ove države već desetljećima razvijaju tehnologiju, a one vijesti koje dospijevaju iz užarene regije Bliskog istoka svjedoče da je ona u međuvremenu otišla vrlo daleko od pokusnih faza ili testiranja. No analitičari redovno komentiraju da se u ovom slučaju ne treba nadati lakom prijenosu tehnologije iz vojne u civilnu industriju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza