Pauza / SPORT

Kako će izgledati treninzi u FBiH: Treneri s maskama, bez tuširanja

15.05.2020. 10:59 / Izvor: Akta.ba

Nogometni klubovi u Federaciji Bosne i Hercegovine danas će moći početi s treninzima i to pod posebnim uslovima.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izdao je Preporuke za sportsko-rekreativne aktivnosti i treninge u kontekstu COVID-19.

Preporuke se odnose na individualnu rekreaciju (na otvorenom, u fitnes klubovima, teretanama i sl.), kao i na treninge profesionalnih i amatera sportista.

- Organizacija sportsko-rekreativnih aktivnosti i treninga moguća je samo u objektima u kojima su osigurani svi uslovi propisani važećim propisima, te u skladu s preporukama vezanim za epidemiju COVID -19.

- Insistirati na provođenju pojačanih mjera higijene i sanitacije. Redovno čistiti prostorije sa standardnim deterdžentom, a potom dezinficirati, najmanje dva puta dnevno i nakon svakog prljanja. Predmete kao što su šteke, prekidači za svjetlo, rukohvati, ograde i sl., što češće dezinficirati u toku dana. Zajedničke prostorije kao što su svlačionice i toaleti dezinficirati što češće, u zavisnosti od broja korisnika.

- Osigurati provjetravanja prostorija vanjskim zrakom tokom radnog vremena, mehaničkom ili prirodnom ventilacijom. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona za mehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju.

- Insistirati na čestom pranju i dezinfekciji ruku, kako uposlenika tako i korisnika/sportista. Na ulazima, i na više mjesta u objektu, u zavisnosti od površine prostora, postaviti sredstvo za dezinfekciju sa uputstvom za korištenje, tako da bude dostupno uposlenicima i korisnicima.

- Na ulazima postaviti dezo-barijere za dezinfekciju obuće i održavati ih redovno. 1

 

- Preporučuje se organizirati rad u dvije smjene, na način da između dvije smjene bude vremenski period u kome će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora.

- Sva individualna oprema za vježbanje se mora dezinficirati na početku radnog vremena i nakon korištenja svakog sportiste/rekreativca. Posebnu pažnju obratiti na rukohvate i druge površine koje se dodiruju prilikom upotrebe.

- Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na sva vidljiva mjesta.

- Ne preporučuje se korištenje tuševa u sklopu objekta. Strogo je zabranjeno pljuvanje prilikom treninga/vježbanja.

- Svi korisnici moraju imati vlastite boce za tekućinu koju koriste samo oni, kao i bilo kakve druge lične potrepštine.

- Preporučuje se održavanje treninga i rekreativnih aktivnosti na vanjskom prostoru.

- U zatvorenim prostorima preporučuje se osigurati što više površine po osobi, a najmanje 10-15m2.

- Udaljenost između osoba prilikom izvođenja individualnih vježbi ili vježbanja na spravama mora biti što veća, a najmanje 2 m. Prilikom ostalih aktivnosti, također treba osigurati udaljenost od 2 m.

- Preporučuje se da se treninzi i rekreativne aktivnosti organizuju samo po principu unaprijed zakazanih termina, i da se vodi evidencija o prisustvu osoba.

- Zbog kontrole broja korisnika preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se održavati fizička udaljenost od 1-2 metra.

- Ukoliko u sklopu objekta postoje ugostiteljski objekti, treba se pridržavati preporuka datih za ugostiteljske objekte.

- U zajedničkim prostorima onemogućiti nepotrebno zadržavanje. Preporučuje se da uposlenici/treneri nose zaštitne maske preko usta i nosa za vrijeme rada.

- Uposlenici koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao, nego da se obrate svom ljekaru.

- Prilikom zakazivanja termina korisnika/sportistu pitati da li je u zadnjih par dana imao simptome COVID -19 (kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu). Osobama koje imaju ove simptome ne dopustiti pristup.

Preporuke za individualnu rekreaciju na otvorenom

- Za stanovništvo se preporučuje individualna fizička aktivnost u domu ili na otvorenom prostoru zbog unapređenja zdravlja i održavanja zdrave tjelesne mase.

- Prilikom rekreacije na javnim prostorima neophodno je pridržavati se standardnih preporučenih mjera i održavanja fizičke distance.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza