Svečano otvoren peti Sarajevo Salsa Congress

26.01.2013. 08:55 / Izvor: Agencija Anadolija
Svečano otvoren peti Sarajevo Salsa Congress

U organizaciji plesnog kluba Romantik, u sarajevskom hotelu Holiday Inn u petak je svečano otvoren peti po redu Sarajevo Salsa Congress (SSC).

U organizaciji plesnog kluba Romantik, u sarajevskom hotelu Holiday Inn u petak je svečano otvoren peti po redu Sarajevo Salsa Congress (SSC).

Ovogodišnji SSC okupio je umjetnike iz brojnih zemalja svijeta, poput Kube, Guatemale, Poljske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Holandije, Turske i Švedske. Kongres je pozdravnim otvorio Alexis Ruiz iz Guatemale, koji je najavio bosanskohercegovačku plesnu grupu „Fresh Generation“.

„Kada me pitaju gdje je najbolje zabava, ja uvijek kažem da je to Sarajevo i Sarajevo Salsa Congress“, kazao je Ruiz, te proglasio SSC otvorenim.

Edelmar Pieternelle Pasty i Josta Ruby O'Neil plešu Zouk i stigli su danas na SSC iz Amsterdama, a za Congress su saznali tokom festivala u Češkoj na kojem su učestvovali prošle godine. U razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, kazali su kako je ovaj Congress odlično mjesto susreta, kako onih koji plešu salsu, tako i svih drugih koji se bave plesom.

„Danas smo stigli i ostajemo do ponedjeljka. Tu smo samo zbog kongresa, ali nadamo se da ćemo vidjeti i grad. Imamo velika očekivanja. Pored toga što ćemo plesati, imaćemo i radionice u okviru kongresa u subotu i nedjelju, na kojima ćemo sve zainteresovane podučavati Zouk“, kazao je Pasty.

„Interesantno je što je ovo prvi put da su izvođači Zouka pozvani na ovaj kongres. U Sarajevu niko ne pleše Zouk, i nadamo se da će nakon ovoga postati poznat. Zouk potiče iz Brazila, a pored njega, popularan je i u Španiji, Holandiji, Australiji i većini istočnoevropskih zemalja“, rekla je O'Neil.

Plesni klub Romantik broji između 200 i 300 članova i ima više sekcija, koje se ogledaju u salsi, latino-američkim i društvenim plesovima. Sarajevo Salsa Congress trajaće do 27. januara, a u okviru njega biće upriličene i mnoge radionice i koncerti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza