Oživjeli simbol grada

Mladi vratili stari sjaj Gradini: Maglaj Spirit Weekend postaje regionalni događaj

05.02.2024. 09:39 / Izvor: Akta.ba
Maglaj

Osnovali su festival koji je platforma za uživanje u filmu, muzici i diskusijama s autorima, glumcima te članovima produkcijskih timova.

Naša zemlja se itekako može pohvaliti vrijednim omladincima koji su najbolji ambasadori naše zemlje. Oni joj vraćaju sjaj i šire dobar glas o našoj zemlji. Jedan od njih je i Adi Softić Evropski omladinski ambasador kulture i suosnivač i predsjednik Udruženja mladih “Dictum Factum”.

Adi je sa svojim kolegama organizirao različite kulturne i obrazovne sadržaje primarno namijenjene mladima, ali i svim ostalim građanima neovisno o njihovom dobu.

Nakon nekoliko uspješnih izložbenih i pozorišnih projekata razmišljali su kako njihovim idejama dati snažniju regionalnu perspektivu i osnažiti vlastite kapacitete. Tako su došli na ideju da ožive Gradinu.

"U našem gradu se dugo vode diskusije o načinima oživljavanja srednjovjekovne tvrđave koja je simbol Maglaja. Ono što ćete prvo uočiti ako ste u prolazu. Sadržaje koji su se desili na tvrđavi prije 2022. mogli ste nabrojati na prste jedne ruke, iako je prije nekoliko godina izgrađena početna infrastruktura kao sto su gledalište, pozornica i električne instalacije“, kazao je Adi za Akta.ba.

Inspirisani raspravama koje su ostajale u virtuelnom prostoru odlučili su se u realnosti pokrenuti inicijativu. Osnovali su festival koji je platforma za uživanje u filmu, muzici i diskusijama s autorima, glumcima te članovima produkcijskih timova.

"Tvrđavu smo željeli pretvoriti u platno za svjetlosne performanse po kojim je naše udruženje steklo simpatije i prepoznatljivost u širem regionu. Veoma brzo smo dobili podršku Evropske unije kroz inicijativu Mladih evropskih ambasadora čime je otvorena mogućnost da mladi iz 6 zemalja regiona dolaze na naš festival i žele da zajednički kreiramo magiju", istakao je.

Posjetitelji su na prva dva festivala mogli dvije noći uživati u filmskim projekcijama pod otvorenim nebom. Svako veče su se emitovala po dva filma, jedna kratkometražni studentski film i jedan igrani/dugometražni film, praćeni diskusijama sa autorima ili članovima produkcijskog tima, te u nastupima regionalnih DJ-eva.

"Fokus Maglaj Spirit Weekenda jeste promoviranje regionalnih filmskih ostvarenja. Smatramo velikim bogatstvom sto publici besplatno pružamo priliku da u jedinstvenom ambijentu pogledaju filmove autora poput Danisa Tanovića, Vladimira Tagica, Radivoja Andrića i mladih autora poput Tarika Biče", naglašava organizator.

Pored kriterija da je film koji se emituje regionalna produkcija, filmove koje biraju tematski govore o društvenim izazovima i realnim preprekama koje su univerzalne u životima svih nas.

"Selekcijski tim strogo pazi da se ne promoviraju filmovi koji zagovaraju nasilje i sukobe, već emitujemo filmove koji pružaju mogućnost porodične posjete projekciji i pokretanja dijaloga", pojasnio je.

Adi

Adi Softić, photo: Vanja Lisac

Posjetitelji iz cijelog regiona

Njihovi posjetitelji nisu samo iz Maglaja već iz gradova širom BiH, iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Kosova. Svi su oduševljeni ambijentom koji se osjeti na tvrđavi u vrijeme Maglaj Spirit Weekend.

"Iako mlad, naš festival je prošle godine tematski diskutovan u Briselu u evropskoj komisiji kao jedan od perspektivnih projekata koji će rasti i razvijati našu zajednicu", naglašava Adi i dodaje:

"Nešto najljepše sto sam u životu vidio se desilo 2023. kada su čitave porodice došle na projekciju filma "Ljeto kada sam naučila letjeti" i cijelu tvrđavu pretvorili u svoj dom te sa dekicama na travi gledali projekciju i otišli zagrljeni sa pokojom suzom u očima čestitajući nam na energiji koju su osjetili to veče. Takve reakcije vas naprosto tjeraju da zaboravite na prepreke koje proživite u pripremi događaja. Želite raditi još više, jer ideja koju imate sjajno rezonuje sa zajednicom i mijenja društvenu klimu".

adi

Oživjeli tvrđavu

Mladi su zajedničkim snagama oživjeli tvrđavu i vratili joj sjaj.

"Maglaj je zasigurno na ovaj način počeo da se mapira na regionalnoj kulturnoj sceni. Mladi ljudi počinju već sada planirati svoj dolazak u Maglaj za vrijeme festivala. Trudimo se da kroz platformu koju kreiramo promoviramo i druge kulturne i sportske sadržaje vrijedne pomena i posjete u našem gradu", pojasnio je.

Njihov primjer je zahvaljujući projektu „Mladi zajedno“ koji su implementirali zajedno sa partnerima iz Žepča i Doboja bio inspiracija mladima da pokrenu vlastite kulturne projekte. To festival urbane kulture u Žepču i interaktivne izlože mladih fotografa regije Maglaj-Doboj-Žepče u Doboju. Dobijali su i upite iz Jajca, Prnjavora i Vareša kako mladi mogu napraviti nešto slično njihovom festivalu.

maglajlije

Planovi za ljeto 2024.

Ove godine Maglaj Spirit Weekend će se održati 26 i 27. jula. Plan je da ovogodišnji festival prošire dodatnim sadržajima. Više filmova i muzičkih sadržaja, te gastronomski odjeljak u prvom dijelu tvrđave kod sahat-kule koji do sada nisu mogli aktivnije uključiti tokom festivala.

"Već sada radimo na pregovorima sa sponzorima i diskutujemo o filmovima koje želimo prikazati. Sigurno možete očekivati odličan program, zabavu i jedinstvenu iskustvo na jednoj od najljepših tvrđava u našoj zemlji", najavio je Adi.

U njihovoj ideji imali su partnere kroz podršku Općine Maglaj te Evropske unije i Mladih evropskih ambasadora.

"U ovoj godini naše aktivnosti stvaranja jedinstvene omladinske regije Maglaj-Žepče-Doboj i uvezivanje naših zajednica kroz, između ostalog, kulturu podržane su kroz projekt „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama BiH“ koji zajednički implementiraju EU, OSCE, UN i Vijeće Evrope. Nadamo se da će u ovoj godini privredni subjekti u našoj zajednici i Bosni i Hercegovini pristati biti partneri našeg festivala i prepoznati važnost ulaganja u ovakve sadržaje u manjim mjestima", poručio je.

Uz ovako vrijedne i uporne organizatore, ne sumnjamo da će Maglaj Spirit Weekend, postati prepoznatljiv regionalni događaj koji se ne propušta.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza