Ko će birati najbolje fotografije festivala Fotografija godine BiH 2013?
OTVORI GALERIJU

Pauza / KULTURA I FILM

Ko će birati najbolje fotografije festivala Fotografija godine BiH 2013?

Sistem žiriranja se odvija po principu da žiri dobije sve radove razvrstane po kategorijama pod šifrom i bez ikakvih informacija o fotografijama. Svaki član ocjenjuje fotografije po tri kriterija.

27.11.2013. 12:12 / Izvor: eKapija.ba

Pobjedničke fotografije po kategorijama ljudi, priroda, PRESS, grad, kreativna i primijenjena fotografija, te najboljih 60 od svih pristiglih radova na konkurs Fotografija godine BiH 2013, odabrat će žiri u sastavu:  Regina Azenberger (predsjednica žirija - Austrija), Mario Romulić (Hrvatska), Dražen Stojčić (Hrvatska), Mladen Pikulić (BiH/Holandija), Amer Kapetanović(BiH), Jan Veermer (Holandija), Marko Risović (Srbija) i Mario Periša (Hrvatska).

Sistem žiriranja se odvija po principu da žiri dobije sve radove razvrstane po kategorijama pod šifrom i bez ikakvih informacija o fotografijama. Svaki član ocjenjuje fotografije po tri kriterija (ideja, tehnički kvalitet i likovnost/kompozicija). Zbrajanjem bodova, dobija se 60 najboljih fotografija, a predsjednica žirija će odabrati šest pobjednika. Ove godine, uz pomoć kompanije AtlantBH razvijen je poseban program za žiriranje koji će članovima žirija olakšati pregled i ocjenjivanje fotografija.

Ovogodišnji konkurs su podržali:  Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti SarajevoOpćina Stari GradUmjetnička Galerija BiH. Generalni pokrovitelj je Canon Bosna i Hercegovina , uz podršku  sljedećih sponzora i prijatelja: AVTERA BH,  HT ERONETeKupi.ba, DHL, Galerija BlackBOX, Red Bull, Hotel Sarajevo, Pycsell i Fan Ferhatović, a nagradni fond konkursa iznosi 10.000 KM.

Sve dodatne informacije možete naći na www.fotografija.ba/konkurs, a u nastavku pročitajte biografije članova žirija.

Regina Maria Anzenberger – predsjednica žirija

Regina Anzenberger rođena je, te trenutno živi i radi u Beču. Ova umjetnica i kustosica osnivačica je Anzenberger fotografske agencije koja postoji od 1989. godine, te je vlasnica istoimene galerije, koju je osnovala 2002. godine, kao i knjižare osnovane 2011. godine.

Svoje radno iskustvo u printanim medijima sticala je radeći kao ilustrator, fotograf i novinar, a u periodu od 1983. pa do 1989. godine bila je glavni urednik fotografije u svim vodećim austrijskim medijima.

Regina Anzenberger bila je članica odbora za nominacije za učešće na „Joop Swart Masterclass“ radionici koju organizira World Press Photo, članica odbora za nominacije za nagradu „Paul Haf“ Fotomuzeja Amesterdam, članica odbora za nominacije za nagradu „Prix Pictet“ te je bila članica žirija CNN-ove novinarske nagrade, za novinare sa njemačkog govornog područja.

Predsjednica žirija bila je kustosica na mnogim internacionalnim izložbama, a pojavljuje se i kao urednica mnogih publikacija, od kojih se izdvajaju djela „22 Photographers“ (Stemmle, 1997), „Austrian Documentary Photography“ i „Ferdinand Schmutzer – A Photographic Discovery“ (Photographers International Taiwan 1999 i 2004).

Njen lični umjetnički opus uključuje publikaciju „Philodendron“  (izložbeni katalog sa slikama, crtežima i fotografijama) iz 2006. godine, te knjige „All about Golf“, „The Dog Shakeera“ i  „My Golf Diary“ iz 2010. odnosno 2011. godine.

U 2012. godini Regina Azenberger predstavila je novu seriju pod nazivom „Extended“.

Direktorica je i ViennaPhotoBook Festivala namijenjenog autorima i autoricama koji su zaljubljenici u photobook. Ovaj festival je prvi takve vrste u Austriji. 

Web: www.anzenberger.com

Mario Romulić

Mario Romulić rođen je u Osijeku te je osnivač produkcije koja nosi ime „Romulić&Stojčić multimedia studio“.

Kao dokazani umjetnik, autor i saradnik mnogih magazina i tv stanica Mario Romulić nije odustao od tradicionalne analogne fotografije, te nije dao potpunu prednost digitalnoj fotografiji.  Kroz svoju karijeru sarađivao je sa velikim medijskim produkcijama kao što su CNN, BBC, Reuters, Discovery Channel, National Geographic i mnogi drugi, te sa velikim organizacijama kao što su UNDP, WWF, UNESCO i sa velikim brojem domaćih organizacija.

Svoje iskustvo „iza aprata“ Mario Romulić sticao je u nekoliko zemalja svijeta: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Zair, Ruanda, Tanzanija, Kenija, Obala Slonovače, Afganistan, Burkina Faso, Malezija, Nigerija, Maroko, Egipat i mnoge druge.

Mario Romulić ambasador je Canona za Hrvatsku.

Web: www.romulic.com

Dražen Stojčić

Dražen Stojčić je hrvatski fotograf, te zajedno sa Mariom Romulićem radi u „Romulić&Stojčić multimedia studiju“

Za razliku od Maria Romulića, koji pažnju posvećuje i analognoj fotografiji, Dražen Stojčić potpuno je fokusiran na digitalnu fotografiju i na nove tokove u svijetu fotografije.

Autor je nekolicine važnih projekata realiziranih u sklopu „Romulić Multimedia Studija“. Stojčić je na prošlogodišnjem Festivalu „Fotografija godine BiH“ bio voditelj nekoliko radionica.

Zajedno sa Mariom Romulićem autor je multimedijalnog projekta „Osijek, a love story“, po mnogima najbolje i najljepše fotomonografije grada Osijeka. U saradnji sa Stojčićem (koji danas uz Vjerana Vidakovića čine „Romulić Multimedia Studio“) realizirao je nekolicinu veoma vrijednih multimedijalnih projekata.

Dražen Stojčić je ambasador Canona za Hrvatsku.

Web: www.romulic.com

Mladen Pikulić

Ljubav prema fotografiji Mladen Pikulić naslijedio je od svog brata, Nine Pikulića, urednika fotografije sarajevskog AS-a i Oslobođenja, te se može reći da je fotografija u Pikulićevom životu prisutna od samog djetinjstva.

Tokom srednjoškolskog obrazovanja član je fotokluba CEDUS, a tokom studiranja žurnalistike na Univerzitetu u Sarajevu bivaju mu objavljene prve profesionalne fotografije i to u listovima Naši Dani i Oslobođenje.

U tom periodu osvojio je nagradu kao najmlađi laurent na Internacionalnom salonu fotografije, a radovi mu bivaju predstavljeni na stotinama izložbi u zemlji i izvan nje.

Nakon stečenog fakultetskog obrazovanja radi kao fotoreporter u Oslobođenju te postaje član ULUPUBiH, gdje je pred sami rat dva puta za redom osvajao godišnju nagradu za fotografiju.

Tokom rata nastavlja fotografirati kako u Sarajevu tako i u Zenici, da bi 1994. otišao u Rotterdam i osnovao svoju fotoagenciju.

Trenutno živi i radi u Holandiji gdje se bavi portretisanjem poznatih holandskih ličnosti i foto ilustracijama za knjige.

Radovi su mu izlagani ili se trenutno izlažu u svjetskim fotogalerijama i muzejima u New Yoru, Londonu, Berlinu, San Diegu i mnogim drugim.

O njegovom radu pisale su velike medijske agencije poput BBC-a, Washington Posta te skoro svi mediji u Holandiji.

Web: www.mladenpikulic.nl

Amer Kapetanović

Amer Kapetanović rođen je u Sarajevu, gdje i trenutno živi i radi kao profesionalni fotograf. Svoje radove do sada je izlagao na preko 130 izložbi u 15 zemalja svijeta. Autor je 15 samostalnih izložbi.

Godine 2006., za rad „Venecijanska priča“ nagrađen je nagradom „Collegium Artisticum“ koja se svake godine dodjeljuje jednom fotografu, članu ULUPUBiH.

Učestvovao je na brojnim radionicama fotografije, kako u BiH tako i u svijetu. Trenutno je predavač na nekoliko radionica sa tematskim predavanjima iz oblasti umjetničke i komercijalne fotografije. Voditelj je kurseva digitalne fotografije, a na nekoliko univerziteta u BiH bio je gost-predavač na umjetničkim i odsjecima žurnalizma.

U Asocijaciji za umjetničku fotografiju BiH, nosioc je strukovnog zvanja Majstor Fotografije. Član je i Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH.

Web: www.amerka.ba

Jan Vermeen

Jan Vermeen profesionalni je fotograf iz Holandije. Kao profesionalni fotograf radi već 15 godina, a njegov glavni izvor inspiracije je priroda. Svoj omiljeni motiv pronalazi u mjestima gdje može pronaći još uvijek netaknutu prirodu.

U proteklih nekoliko godina Jan Vermeen sve češće posjećuje polarne regione, a rezultati ovih putovanja dokumentovani su u različitim svjetskim publikacijama. I sam je autor nekolicine knjiga te turističkih vodiča.

Fotografije ovog autora objavljivane su u svjetskim magazinima kao što su Panda, National Geographic Traveler i mnogi drugi. Svake godine njegove fotografije životinjskog svijeta, pejzaža i biljnog svijeta nađu se na različitim kalendarima, planerima i sličnim publikacijama, kako u Holandiji tako i izvan nje.

U različitim kategorijama, 1994., 1997., 1998., 1999., 2004., 2006. i 2009. dobio je priznanje „BBC Wildlife Photographer of the Year“, dok je 2001. i 2003. dobio priznanje „European Nature Photographer of the Year“.

Web: www.janvermeer.nl

Marko Risović

Marko Risović je dokumentarni fotograf iz Srbije. Svoje fotografsko iskustvo sticao je dugi niz godina radeći u različitim medijima u Srbiji i izvan nje. Nakon toga, Risović je svoje umijeće usmjerio na dugoročne i društvene projekte.

World Press Photo organizacija odabrala je Marka Risovića da prisustvuje Masterclass radionici za mlade fotografe jugoistočne Evrope u 2010 godini.

Njegova fotografija proglašena je za najbolju fotografiju 2012. godine od strane Press Photo Serbia. Ista organizacija, u periodu od 2010. do 2013. uručila je Risoviću šest priznanja u različitim kategorijama.

2010. godine njegov rad nagrađen je kao najbolja fotografija u srbijanskim medijima, a dobio je i priznanje Beta foto agencije kao i mnoga druga priznanja.

Stalni je saradnik National Geographic Serbia magazina te mnogih drugih internacionalnih magazina i web portala.

Član je organizacije Kamerades. Ova organizacija, koju čini šest fotografa iz Srbije, za cilj ima da dokumentira probleme sa kojima se suočava Balkan stavljajući akcent na socijalne probleme.

Web: mrfotos.blogspot.com

Mario Periša

Mario Periša je fotograf iz Hrvatske trenutno je predavač na Veleučilištu u Varaždinu. Pohađa i doktorske studije na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, Odsjek Vizuelne komunikacije, dizajna i fotografije.

Od 1998-2006. godine bio je saradnik nekolicine hrvatskih časopisa radeći kao fotoreporter. 1998. godine pobjedio je na konkursu Večernjeg lista, a 2006. godine pokreće prvu nezavinsu fotografsku agenciju MAPE.

Tokom 2007. godine objavio je dvije reportaže za National Geographic i to reportažu „Divlji konji“ te „Sinjska alka“.

Svoje fotografije predstavljao je na samostalnim izložbama „Alka izvan kruga“ u Sinju, te na izložbama na temu „Divljih konja“ u zagrebu. Autor je fotomonografije „Povratak u divljinu“ o konjima s visoravni Krug u BiH.

2012. godine osvojio je prvo mjesto na konkursu „Treća mladost“ u organizaciji Zbora fotoreportera Hrvatske i Royalove fondacije za međugeneracijsku solidarnost.

Član je Hrvatskog novinarskog društva, Društva grafičkih inžinjera i prijatelja te Zbora fotoreportera Hrvatske, čiji je odnedavno podpredsjednik.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza