Evropska noć istraživača obilježena u šest gradova Bosne i Hercegovine

01.10.2016. 16:55 / Izvor: Fena
Evropska noć istraživača obilježena u šest gradova Bosne i Hercegovine

Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Bjeljina, Goražde i Travnik bili su domaćini manifestacije, koja je ove godine održala po peti put u BiH.

Evropska noć istraživača obilježena je sinoć u šest gradova Bosne i Hercegovine. Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Bjeljina, Goražde i Travnik bili su domaćini manifestacije, koja je ove godine održala po peti put u BiH. Ove godine organizatori bilježe rekordnu posjećenost od 2012. godine, kada je manifestacija prvi put obilježena u Bosni i Hercegovini.

Manifestaciju u Sarajevu je otvorio zamjenik šefa EU Delegacije u BiH Khaldoun Sinno.

"Nauka i istraživanja su budućnost Bosne i Hercegovine, kao što ste i vi mladi, budući naučnici, budućnost svoje zemlje. Budućnost svih građana Bosne i Hercegovine je Evropska unija, a na vama mladima je da vodite na tom putu", kazao je Khaldoun Sinno.

Građani su imali priliku upoznati se sa najnovijim dostignućima bosanskohercegovačkih institucija, organizacija i pojedinaca koji se bave naukom i inovacijama. Osim sajma nauke i tehnologije, posjetiteljima su na raspolaganju bili radionice, interaktivni eksperimenti, naučne igre i kvizovi, izložbe, prezentacije, a sve s ciljem da se nauka i istraživački rad približe svim građanima.

U takmičarskom dijelu programa u Sarajevu, osvojene su i vrijedne nagrade. Žiri je imao težak zadatak da od 20 projekata prijavljenih na takmičenje srednjih škola za najbolji naučni projekat, odabere najbolje. Prva tri mjesta osvojili su Tursko-bosanski koledž Sarajevo, projekat “Stem cell”, Srednja medicinska škola Sarajevo, projekat “Pobijedi AIDS” i Elektrotehnička škola za energetiku, projekat “Univerzalni solarni kolektor”

U okviru takmičenja u poznavanju nauke, među osnovnim školama najbolji su bili OŠ ”Hasan Kikić”, OŠ Osman Nuri Hadžić”, te OŠ “Malta“.

Za najbolje od likovnih radova koji su dospjeli na konkurs odabrani su Esma Habibija (Mostar), Marko Lugić (Banja Luka) i Tajra Čolić (Sarajevo).

Među dospjelim na konkurs za najbolje priče odabrani su “Priča o duši” – Amra Telalović, “Tajna otoka Scarlet” – Benjamin Šačić i ”Sat” – Adna Omerović.

Na sajmu nauke i tehnologije u Sarajevu najbolje štandove su imali Shark lab Adria, Bentoproduct doo i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta Sarajevo.

Više od 40 prijavljenih projekata za takmičenje srednjih škola, isto toliko naučno-istraživačkih institucija i firmi na sajmu nauke i tehnologije, te brojni radovi prijavljeni na konkurse za najbolju priču i crtež, pokazatelji su interesa za manifestaciju, koji iz godine u godinu raste. 

Organizatori su u saopćenju za javnost izrazili nadu će se ovaj trend rasta u brojkama i sadržaju nastaviti i idućih godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza