Međunarodni omladinski kamerni orkestar TÜRKSOY održao koncert u Sarajevu

01.08.2017. 11:41 / Izvor: Akta.ba

Međunarodni omladinski kamerni orkestar je jedan od velikih projekata TÜRKSOY.

Međunarodni omladinski kamerni orkestar TÜRKSOY (Međunarodna organizacija Turkijske kulture) održao je koncert sinoć u Domu Armije u Sarajevu.  Koncert u Sarajevu održan se pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva kulture i turizma Republike Turske,  Ambasade Republike Turske u BiH i Ureda savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH.

Pod upravom dirigenata Anvara Akbarova iz Kazahstana i Mustafe Mehmandarova iz Azarbejdžana mladi, talentirani umjetnici iz Azarbejdžana, Kazahstana, Kirgistana, Turkmenistana, Turske, Rusije:Baškurdistan i Tataristan, predstavili su se sarajevskoj publici djelima svjetskih klasika, ali i jedinstvenim muzičkim djelima iz 14 zemalja, članica TÜRKSOY-a.

"U Omladinskom kamernom orkestru TÜRKSOY-a odlično sarađujemo, svi manje više dobro govorimo turski jezik, sviramo klasičnu i muziku zemalja iz kojih dolazimo. Na taj način uspostavljamo brojna prijateljstva, upoznajemo jedni druge, promoviramo umjetnost, kulturu i tradiciju zemalja iz kojih dolazimo", kaže Mustafa Mehmandarov,  šef  Međunarodnog omladinskog kamernog orkestra TÜRKSOY.

Publika u Sarajevu imala je priliku čuti izvedbu djela E.B. Brittena “Simple Symphony”, A. Schnittkea “Suite in the Old Style”, P. Tchaikovskyog Serenade for String Orchestra.  Međunarodni omladinski orkestar TÜRKSOY predstavio je i djela kirgistanskog autora J. Maldybaeva, autora iz Baškurdistana (Rusija) İ. Khusamutdinova  “Tuyalas” İ “Beyeu Köyö”,  kazahstanskih autora S. Kurmangazya  “Balbraun” i A. Serkebayeva “Shalkyma”, autora iz Turkmenistana B. Khudaynazarova “Yılgaylar”, autora S. Saydasheva iz Tatarstana (Rusija) “Vals”,  K. Gerasimova  iz Sakha, Yakutia (Rusija)“Piyes for Chamber Orchestra“, uzbekistanskog autora M. Makhmudova “Muhammas va ufor”, autorice A. Subrakove iz Hakasije (Rusija) “Tun Payram”, azarbejdžanskog autora K. Karayeva “Ayşe’nin Dansı” i “İhtiraslı Kızın Dansı”, turskog autora A.T. Erdener “4 Movements on E”  (Final) te tursku kompoziciju “Üsküdar’a Gider İken”.

Uz Međunarodni omladinski kamerni orkestar TÜRKSOY u posjeti BiH boravi i delegacija TÜRKSOY-a, predvođena generalnim sekretarom Düsenom Kaseinovim, koja je održala više sastanaka sa kulturnim i javnim radnicima iz BiH.

Međunarodni omladinski kamerni orkestar je jedan od velikih projekata TÜRKSOY. Osnovan je 2010, a svoj prvi CD snimili su 2011. godine. Okuplja mlade talentirane muzičare iz turkijskih zemalja s ciljem stvaranja neophodnih uslova koji će omogućiti ovim mladim ljudima iz turkijskog svijeta da razviju svoje lične i profesionalne vještine, dajući im priliku da rade sa poznatim i uspješnim kompozitorima, muzičarima i dirigentima te doprinoseći jačanju kulturnog dijaloga i razmjeni kulturnog bogatstva. Međunarodni omladinski kamerni orkestar TÜRKSOY u proteklih sedam godina svoga postojanja uspješno je nastupao na nizu koncerata u SAD, diljem Evrope i Azije.  

Prije koncerta u Sarajevu, Međunarodni omladinski kamerni orkestar TÜRKSOY u okviru balkanske turneje održao je koncerte u Ohridu, Skoplju, Podgorici i Mostaru.

TURKSOY -  Međunarodna organizacija Turkijske kulture, također poznat i kao UNESCO Turkijskog svijeta, je osnovan 1993. godine, nakon potpisivanja osnivačkog sporazuma od strane ministara kulture Azerbajdžana, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turkmenistana i Turske. Kasnije su se TURKSOY-u priključili i Turska Republika Sjeverni Kipar, kao i republike Ruske Federacije, Tatarstan, Baškirska Altaj, Sakha Jakutia, Tuva i Kakasia, dok  moldavska Gagauzija ima status promatrača. Više od 20 godina TURKSOY različitm aktivnostima radi na jačanju veza bratstva i solidarnosti među turkijskim narodima i prenosi njihovo kulturno naslijeđe budućim generacijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza