Pauza / KULTURA I FILM

Mlada afroamerička pjesnikinja osvojila gledatelje na inauguraciji

21.01.2021. 09:07 / Izvor: HINA

Afroamerička pjesnikinja Amanda Gorman (22) svojim stihovima koji pozivaju na jedinstvo Sjedinjenih Država osvojila je gledatelje tijekom svečane prisege novog američkog predsjednika Joea Bidena.

Ona je recitirala svoje stihove “The Hill We Climb” o Kapitolu koji su 6. siječnja napali pristaše Donald Trumpa. Stihove je napisala, po njezinim riječima, u dahu nakon tog napada u kojem je poginulo petero ljudi.

“Taj upad je umalo uspio, ali iako demokracija ponekad može biti odgođena, ne može se trajno suzbiti”.

Mirnim glasom, izgovarala je svoje rime, prateći ih gracioznim pokretima

Pjesnikinja se opisala “kao mršava crna djevojka čiji su preci bili robovi, koju je odgojila samohrana majka”, a sada recitira predsjedniku.

 

 

Ona je sa 16 godina osvojila prvu pjesničku nagradu i proglašena je “najboljim mladim pjesnikom” u zemlji tri godine kasnije, tijekom studija sociologije na Harvardu.

Prije nje je pet pjesnika, među kojima Robert Frost i Maya Angelou, sudjelovalo na svečanosti američkih predsjednika, ali nitko tako mlad.

Američki tisak navodi da je njezino ime organizatorima predložila Jill Biden, supruga 46. predsjednika nakon što je nazočila čitanju njezine poezije.

U prosincu joj je predloženo da napiše odu “Ujedinjenoj Americi”, u kojoj se ponavlja motiv iz govora demokratskog predsjednika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza