Sedmi Dječiji festival u Zenici: Sjajna zabava za 6.500 učenika iz cijele BiH

26.04.2019. 09:12 / Izvor: Akta.ba
Sedmi Dječiji festival u Zenici: Sjajna zabava za 6.500 učenika iz cijele BiH

Ovogodišnji Dječiji festival održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i Ambasade Republike Turske u BiH.

Sedmi Dječiji festival kojeg je organizirao Institut YunusEmre održan je jučer u Areni u Zenici i okupio je više od 6.500 učenika iz cijele Bosne i Hercegovine. Dječiji festival je finalna manifestacija projekta „Moj izbor je turski“ koji Institut Yunus Emre organizira u BiH od školske 2011/2012. godine.

Ovogodišnji Dječiji festival održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i Ambasade Republike Turske u BiH.

Direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman poželio je dobrodošlicu zvanicama, učesnicima i gostima Festivala te se zahvalio svima koji su podržali ovu manifestaciju.

"Sretni smo i ponosni što smo tu. Želimo da naučite turski jezik, da razvijate sebe i da vaš cilj bude da studirate u Republici Turskoj", poručio je Yaman.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koç naglasio je da je posebno sretan što se 23. april, Dan djeteta obilježava u BiH organiziranjem Dječijeg festivala u Zenici.

"Vaša sreća je naša sreća, vaša radost je naša radost. Sva djeca svijeta zaslužuju samo sreću. Zahvaljujem se djeci, nastavnicima, roditeljima te Institutu Yunus Emre, Ziraat banci, TIKA-i, Turkish Airlinesu, Anadoliji te lokalnim institucijama i kompanijama koji su podržali Festival", istaknuo je Koç.

PremijerZeničko-dobojskoj kantona Mirza Ganić zahvalio se prijateljima iz Turske koji godinama pomažu obrazovanje u Bosni i Hercegovini, te pozvao prisutne mališane da iskoriste priliku i postanu još bolji i učeniji, jer je to način na koji se gradi država i stiču prijatelji poput Republike Turske.

Nogometaši ArdaTuran i Edin Višća te zvijezda turske serije "Elif" Isabela Damla Guvenilir su video porukama pružili  podršku svoj djeci u BiH koja uče turski jezik.

Organizator je i ove godine prigodno nagradio pobjednike takmičenja iz turskog jezika, takmičenja talenata, te takmičenja za najbolji likovni rad i najbolji selfie. Merjema Kajan, Ahmed Aličković i Ajla Cvrljo proglašeni su najboljima na takmičenju učenika završnih razreda srednjih škola iz turskog jezika, te su nagrađeni stipendijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Učenici su uživali u raznovrsnom i bogatom kulturnom i zabavnom programu, a posebno oduševljenje prisutnih izazvao je nastup mladog youtubera Bakira Karasalihovića Baketa, a nakon nastupa folkornih grupa i mađioničara, na scenu je izašla regionalna muzička zvijezda Dženan Lončarević u čijim kompozicijama su djeca uživala do kraja programa.

Projekat „Moj izbor je turski“ provodi Institut Yunus Emre od školske 2011/2012. godine. Prve godine provedbe projekta turski jezik je kao strani jezik izabralo 1.100 učenika od 6. do 9. razreda u osnovnim školama  širom BiH. Sedam godina kasnije, turski jezik uče 8.522 osnovca u BiH.

Do danas je 12.197 učenika imalo priliku učiti turski jezik u okviru obrazovnog procesa. Istaknuto je kako je projekt ove godine iznjedrio prve maturante, na šta su organizatori posebno ponosni. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza