Hrvatska u polufinalu Svjetskog fudbalskog prvenstva

10.12.2022. 11:07 / Izvor: Agencije
hrvatska

Hrvatska je u petak pobijedila Brazil sa 4-2 na jedanaesterce i izborila polufinale Svjetskog fudbalskog prvenstva protiv Argentine.

Hrvatska je u petak pobijedila Brazil sa 4-2 na jedanaesterce i izborila polufinale Svjetskog fudbalskog prvenstva protiv Argentine.

Četvrtfinale je odlučeno penalima nakon što je utakmica završila rezultatom 1-1 na kraju produžetaka. Neymar je postigao pogodak na kraju prve nadoknade, ali je Bruno Petković izjednačio u 117.minuti.

Iz jedanaesteraca su golove za Hrvatsku postigli Nikola Vlašić, Lovro Majer, Luka Modrić i Mislav Oršić, a za Brazil Kazemiro i Pedro.

Selektor reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić je čestitao svojim igračima.

"Momcima svaka čast, ponos do neba, ali ovo nije naš kraj, idemo dalje", rekao je Dalić za Hrvatsku radioteleviziju.

"Ja sam sretan čovek, Hrvatska dva puta ulazi u polufinale, mi sa tri miliona stanovnika. I ono što sam htio reći, ovi moji igrači nisu normalni", kazao je Dalić.

Podsjetimo, Hrvatska je osvajanjem drugog mesta na Mundijalu u Rusiji 2018.godine postigla do sada najveći uspeh u istoriji svog fudbala.

Tada je igrala finale koje je izgubila od reprezentacije Francuske rezultatom 4:2.

portski hroničari bilježe zanimljivost da se Neymar golom u prvoj nadoknadi izjednačio sa nacionalnom ikonom Peleom sa rekordnih 77 golova za Brazil.

Ovaj 30-godišnjak je dostigao taj rezultat u svojoj 124.-oj utakmici, dok je trostrukom pobjedniku Svjetskog prvenstva Peleu trebalo 92 meča da postigne 77 golova.

Neymar se takođe ranije na turniru pridružio Peleu i Ronaldu kao brazilskim igračima koji su postigli golove u tri finala Svjetskog prvenstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza