Posjetili smo Radimlju, najljepšu nekropolu pod zaštitom UNESCO-a

16.03.2022. 11:40 / Izvor: Akta.ba
radimlja
OTVORI GALERIJU

Nekropola stećaka Radimlja u Stocu spada u najvrijednije spomenike srednjovjekovnog perioda Bosne i Hercegovine, a mnogi će reći i najljepšu nekropolu pod zaštitom UNESCO.

Nekropola stećaka Radimlja u Stocu spada u najvrijednije spomenike srednjovjekovnog perioda Bosne i Hercegovine, a mnogi će reći i najljepšu i najukrašeniju nekropolu pod zaštitom UNESCO-a.

Radimlja je jedini pravi turistički lokalitet u Stocu, koju svake godine posjeti veliki broj stranih i domaćih turista.

Nekropolom upravlja Javna ustanova Radimlja koja postoji od 2013. godine. Turistička kretanja na području Hercegovine počeli su intenzivno pratiti 2015. godine, a do 2019. godine imali su  8.000 naplaćenih ulaznica.

Te godine je počela realizacija projekta "ĆIRO – Staza svjetske baštine" čiji je cilj promocija kulturalnog turizma i turizma na otvorenom, duž stare željezničke pruge koja povezuje Mostar, Čapljinu, Ravno sa krakom staze koja sada obuhvata i Stolac u jednu jedinstvenu cjelinu.

radimlja nekropola

Prema riječima direktorice JU Radimlja Maja Lopin godine, 2019. imaju nagli rast posjeta i dolaze do brojke od 13.000 gostiju, da bi u godini pandemije taj rast opet pao.

Vrijeme COVID pandemije iskorišteno je za uređenje kako vanjskog, tako i unutrašnjeg prostora, tako da ovu sezonu dočekuju spremni i optimistični.

Imaju veliki broj najava posjetilaca i očekuju bolju turističku sezonu u odnosu na prethodne dvije.

"Intenzivno pratimo globalna dešavanja koja nažalost ne idu na ruku. Ipak, još uvijek imamo najavu Amerikanaca i mnogih drugih i nadamo se da će tako ostati", kazala je Lopin.

Općenito, gosti i posjetioci ove nekropole su turisti koji prate UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Shodno tome, njihovi touroperatori su za njih kreirali turističke programe.

Osim inostranih gostiju, jako puno imaju i lokalnih posjeta, pogotovo djece. 

"Ono što je nama izinimno bitno i drago su školske ekskurzije. Sa djecom radimo interpretacijska vođenja u srednjovjekovnim kostimima. Mi kao turistički djelatnici nastojimo prenijeti svoja znanja i prilagoditi se grupama. Prošle godine smo radili na kreiranju različitih programa za djecu, a sada imamo u planu i izgradnju dječijeg parka", istakla je ona.

Ova nekropola datira od kraja 14. vijeka kada su isklesana tri velika stećka u obliku sanduka. Nekropola ukupno broji 133 stećka, a većina ih datira iz 15. i 16. vijeka.

Zajedno s još 21 nekropolom u Bosni i Hercegovini nalazi se na UNESCO-ovoj Listi svjetske kulturne baštine.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza