U Čapljini prezentirani rezultati projekta "ĆIRO – Staza svjetske baštine"

12.03.2022. 10:00 / Izvor: Akta.ba
prezentacija ćiro

U Čapljini je danas održana prezentacija projekta "ĆIRO – Staza svjetske baštine", koji se provodi u okviru projekta EU4Business u Bosni i Hercegovini.

U Čapljini je danas održana prezentacija projekta "ĆIRO – Staza svjetske baštine", koji se provodi u okviru projekta EU4Business u Bosni i Hercegovini, finansiranog od strane Europske unije i Vlade SR Njemačke.

Projekat je trajao 18 mjeseci, a ukupna vrijednost je bila 738.000 KM, od čega su Evropska unija i Vlada SR Njemačke kroz EU4Business projekat osigurale 590.000 KM bespovratnih sredstava. Vodeći realizator projekta je Asocijacija za ekonomski/gospodarski razvoj REDAH. 

Do sada ostvarene rezultate projekta predstavio je Ivica Sivrić, direktor Asocijacije za ekonomski/gospodarski razvoj REDAH.

Kako je kazao, projekt se implementirao u vrijeme pandemije virusa COVID 19, kada je sektor turizma globalno imao značajnih poteskoća koje su se i itekako osjetile i u Hercegovini, te se su se projektne aktivnosti prilagođavale nastaloj situaciji što je dovelo do odredenih modifikacija u odnosu na prvobitno planirane aktivnosti.

Opis projekta

Cilj projekta "ĆIRO – Staza svjetske baštine" je promocija kulturalnog turizma i turizma na otvorenom, duž stare željezničke pruge koja povezuje Mostar, Čapljinu, Ravno sa krakom staze koja sada obuhvata i Stolac u jednu jedinstvenu cjelinu.

"Na Počitelj brdo se može doći i cestom koja je napravljena i asfaltirana u sklopu ovog projekta. Idealan je za posjetitelje Počitelja koji ne mogu se pješke popeti do Počiteljskih kula", kazala je Stanislava Borovac iz Hercegovina Bike.

stanislava

Cilj projekta je unapređenje dužine, kvaliteta i vidljivosti biciklističke staze koja se proteze do zastićenog područja UNESCO-a, kao i otvaranje novih poslovnih mogućnosti za lokalne proizvođače i ponuđače usluga.

Projekt nastoji proširiti turističku ponudu Hercegovine, dijela zemlje bogatog kulturnog, historijskog i vjerskog nasljeda, s autentičnim pričama i činjenicama. Projekt je svojim rezultatima stvorio preduslove za razvoj turističke ponude kojom će se posjetiteljima predstavljati različite povijesne atrakcije (Ajfelov most na stazi Ćiro, Mustajbegov most u blizini Čapljine, neotkrivena nekropola u blizini Hutovog blata, itd.).

U ruralnim područjima i duž biciklisticke staze, mikro, mala i srednja poduzeća iz sektora turizma i iz srodnih privrednih sektora će povećati svoju prodaju i otvoriti nova radna mjesta.

 

ćirina pruga

PROVEDENE AKTIVNOSTI:

Tehničko opremanje partnera sa IT opremom za potrebe provođenja projekta

Infrastrukturni radovi i oprema:

- JU Radimlja (ulazna kapija, zamjena otvora, vanjski mobilijar)

- JU Vjetrenica opremanje sa IT opremom za info centar

- Sanacija puta u Pocitelju u duzini 2 km

- lluminacija trga i zgrade Grada Čapljine

- Postavlianje saobraćajnih znakova na novo biciklistickoj ruti Ćiro Heritage Trail

- Nabavka bicikla, prikolice za transport bicikla za Kula Turist

Razvijeni dokumenti:

-Studija izvodljivosti za Ćiro Heritage trail, te mapiranje ključnih aktera na projektnom području.

-Narativ za turističke vodiče o atrakcijama a projektnom području

-Mapiranie biciklisticke staze Ćiro Heritage Trail od Čapljine preko Stoca do Ravnog sa elaboratom potrebne signalizacije. Cestovna ruta je dužine 68 km, dok je MTB ruta dužine 84 km.

-Strategija digitalnog marketing Hercegovine, kao alat namijenjen sim akterima u sektoru turizma u Hercegovini

Radionice:

-Obuka za turističke vodiče- za 10 turističkih vodiča održana dodatna obuka

-Škola ruralnog turizma- 22 učesnika učestvovala u trodnevnoj radionici

-Razvoj turističkih proizvoda- razvijena osnova za 3 modularna općinska turistička proizvoda i 2 medu općinska

Marketing:

- Izradena web aplikacija za potrebe 2 info totema ( Ravno i Mostar) u cilju predstavljanja i promocije turističke ponude područja, te prodaje usluga i proizvoda. Web aplikacija će biti popunjena sa informacijama svih općina i gradova sa područja Hercegovine.

- Urađena 4 VR video sadrzaja od 360° o zastićenom području (Počitelj, Boljuni, Radimlja i Vjetrenica)

- Redizajnirane web stranice Ju Radimlja i REDAH-a, funkcionalno objedinjene stranice Bike Friendly Standarda i Hercegovina Bike, te izrada vizuelnog identiteta REDAH-a

- Organizirane dvije biciklijade - Ćiro Heritage ( Capljina Stolac) i Ćiro ( Čapljina -Ravno)

- Organizirana promotivna tura za medije koja je obuhvatila obilazak projektnog područja

- Certificirano 15 privrednih subjekata po Bike Friendly standardu

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti