Povoljni vremenski uslovi

Ski centar Ponijeri i nakon zimskog raspusta otvoren radnim danima i vikendom

01.02.2023. 12:28 / Izvor: Akta.ba
Ponijeri

Povoljni vremenski uslovi te dovoljne količine snijega omogućili su Ski centru "Ponijeri" pripremu svoje oko 1.000 metara duge skijaške staze.

Povoljni vremenski uslovi te dovoljne količine snijega omogućili su Ski centru “Ponijeri” iznad Kaknja pripremu svoje oko 1.000 metara duge skijaške staze za nastavak skijaške sezone, koja je ove godine počela sa skoro mjesec dana zakašnjenja, tek 12. januara 2023. godine.

Skijanje, zbog visokih temperatura i nedostatka snijega, nije bilo moguće organizirati u decembru prošle godine, kada tradicionalno počinje sezona skijanja u tom centru. 

"Snijega nije bilo u cijeloj Bosni i Hercegovini pa smo, kao i drugi centri, kasnije i počeli s organizacijom skijanja, ali smo zadovoljni. Posebno što je snijeg pao dok je još bio zimski školski raspust pa su i đaci imali priliku da uživaju u skijanju i sankanju na našim Ponijerima", ističe za Fenu direktor Kuturno-sportskog centra Kakanj Mirza Mušija.

To je preduzeće nadležno i za funkcioniranje jedinog aktivnog skijališta u Zeničko-dobojskom kantonu, pa su goste imali i iz drugih gradova i općina tog kantona. Novi sadržaji, u vidu prednovogodišnjeg otvaranja Eko kuće “Kameni” te u sklopu nje i restorana i osam apartmana za smještaj gostiju, omogućili su im prihvat novih gostiju. Eko kuću je kupila Općina Kakanj te im dodijelila na upravljanje, a pomoć u renoviranju pružio je i ZDK.

"Prezadovoljni smo radom već ove sezone, pogotovo je pun pogodak što se Eko kuća nalazi neposredno uz skijašku stazu. Uglavnom, nastavljamo s radom i organizacijom poludnevnog (10-13 i 13-16 sati), dnevnog i noćnog skijanja (18-21 sat) sve dok ima snijega. Odziv skijaša je jako dobar pa ih u dane vikenda bude i oko 100, a u dane vikenda i dalje organiziramo Školu skijanja, bez obzira što je okončan raspust", navodi Mušija.

ponijeri

Subotom se organizira cjelodnevno i noćno skijanje, nedjeljom samo dnevno, a radnim danima kombiniraju, pa organiziraju noćno ili poludnevno i dnevno skijanje. Raspored je, kaže Mušija, moguće pronaći na web-stranici tog preduzeća.

"Općina Kakanj nastavlja u dane vikenda organizirati i besplatan autobuski prijevoz za sve koji žele ići na Ponijere i tako će biti sve dok ima snijega. Zavisno od broja zainteresiranih, ali budu i po dva-tri autobusa", podvlači Mušija.

Cijena poludnevnog skijanja i korištenja ski-lifta je 10 KM, kao i za noćno skijanje, dok je za cjelodnevno skijanje karta 15 KM, dok je korištenje staze za sankanje, koja se nalazi uz skijašku stazu, besplatno.

Ponijeri će, čim se okonča ovogodišnja skijaška sezona, ponovo postati gradilište jer će početi izgradnja novog vertikalnog transporta, za koji je Vlada Federacije BiH izdvojila 1,5 miliona KM, dok su ostatak iznosa osigurali Vlada ZDK-a te Općina Kakanj. Novi ski-lift, koji će zamijeniti stari i dotrajali, bit će spreman za narednu skijašku sezonu.

Ponijeri su atraktivni i za planinare, koji se penju na obližnji i 1.297 metara nadmorske visine visoki vrh Tajana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza