Ski centar "Ponijeri" spreman za novu skijašku sezonu, čeka se novi snijeg

27.11.2023. 09:31 / Izvor: Fena
ski centar

Skijaški centar Ponijeri kod Kaknja potpuno spremno dočekuje početak nove skijaške sezone u tom, inače i jedinom skijaškom centru u ZDK.

Skijaški centar Ponijeri kod Kaknja potpuno spremno dočekuje početak nove skijaške sezone u tom, inače i jedinom skijaškom centru u Zeničko-dobojskom kantonu, ali nove sniježne padavine nisu bile dostatne i da se pripremi staza za skijanje tokom proteklog vikenda - izjavio je Feni v.d. direktora Javne ustanove Kulturno sportski centar Kakanj Mustafa Subašić.

On napominje kako su još jučer pokušavali, ali zbog malih količina snijega "ostaju tragovi mašina na stazi" pa će za početak  skijaške sezone ipak morati sačekati nove količine "bijelog pokrivača".

"Mi smo spremni da već koliko danas otvorimo stazu, ali, nažalost, nije napadalo dovoljno snijega. Tek je palo nekih 15-ak centimetara. Mi smo, ipak, skijalište na 1.100 metara nadmorske visine", ističe Subašić.

Međutim, Kakanjci su proteklih godina, uz podršku osnivača, Općine Kakanj te Vlade Zeničko-dobojskog kantona, svoj ski-centar upotpunili novim sadržajima za odmor i rekreaciju, ali i za putnu infrastrukturu.

Vlada Federacije BiH prošle je godine za ovo skijalište donirala 1.500.000 KM za nabavku novog ski-lifta, koji je ponovo i uz podršku Općine te ZDK-a, ovog ljeta i instaliran te isproban.

"Ski-lift je spreman, kao i svi drugi naši sadržaji za start sezone. Danas smo ponovo na terenu i postavljamo zaštitne spužve i mreže uz stazu. Uskoro ćemo raspisati i javni poziv za iznajmljivanje našeg restorana u sklopu Eko-kuće, koja ima i sedama apartmana sa 28 kreveta te koja je u funkciji od prošle godine. Nadamo se da će se prijaviti neko ko je odgovoran i ko će se domaćinski odnositi prema poslu, kao što je to bio Restoran 'Kameni dvorac'. Nemamo ništa protiv da se ponovo oni prijave i nastave posao, jer smo bili zadovoljni i mi i gosti", kaže Subašić.

Makadamski put, na dionici od raskrsnice do spomenika, sa odvodima i ivičnjacima, sada je asfaltiran i reprezentativan pa će se ove zime puno lakše moći kretati automobilima kroz same Ponijere.

Uz samo stazu za skijanje, koje se organizira i u noćnim satima, posjetiocima je na raspolaganju i staza za besplatno sankanje.

Zbog poskupljenja svih drugih troškova te svih ulaganja proteklih godina, ističe Subašić, za novu su sezonu uvećali cijenu parkinga te skijaških karti. Tako će cjelodnevno korištenje parkinga, umjesto dosadašnjih dvije, koštati pet KM, a poludnevno korištenje ski-lifta i skijaške staze uvećano je sa 10 na 15 KM. Cjelodnevna skijaška karta uvećana je sa 15 na 20 KM. Smještaj i noćenje u Eko-kući kojom upravlja ovo preduzeće, košta 40 KM po osobi po danu.

Općina Kakanj proteklih je sezona, a i ove će, osiguravala besplatan autobuski prijevoz iz grada do Ponijera za vrijeme skijaške sezone, kada se u ski-centru organizira i program u sklopu manifestacije Zimska čarolija te Škola skijanja za mlade i odrasle.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza