Besplatan javni prijevoz

Kao turista se u ovoj evropskoj zemlji javnim prevozom vozite besplatno

18.11.2023. 13:52 / Izvor: Putnikofer.hr
Švicarska

Ova europska zemlja osigurava besplatan javni prijevoz ako odsjednete barem jednu noć u hotelu, hostelu ili kampu.

Zemlja satova, bankara i čokolade u sebi krije brojne krajolike koji ostavljaju bez daha, što uvelike može zahvaliti činjenici da joj dobar dio teritorija obuhvaćaju Alpe koje slove za jedne od najljepših planinskih pejzaža na svijetu.

Složit ćemo se svi: Švicarska je zaista predivna i popularno odredište koje brojni turisti biraju na svojim europskim avanturama.

Međutim, nije tajna da ta avantura može biti izuzetno skupa.

Omiljene švicarske metropole imaju reputaciju skupih gradova, a to se odnosi na turističke posjete, kao i na općenite životne troškove i nekretnine. No, oni iskusniji znaju da uvijek postoje načini i mali trikovi kako uštedjeti na putovanju!

Iako je vožnja jeftina, javni prijevoz može brzo opteretiti vaš budžet za putovanje, posebno ako planirate često putovati.

No, u Švicarskoj turisti imaju priliku uživati u besplatnom korištenju autobusa, vlakova i tramvaja u većini dijelova zemlje. Da biste ostvarili pravo na besplatan javni prijevoz, potrebno je rezervirati barem jednu noć u turističkom smještaju, koji uključuje hotele, hostele i kampove.

Po dolasku na odredište, primit ćete tzv. "guest card", koja vam omogućuje besplatan pristup tramvajima, vlakovima i autobusima unutar grada ili određenog lokalnog područja.

Kartica se predaje prilikom prijave i izdaje u papirnatom ili digitalnom obliku, ovisno o odredištu.

Ako boravite u smještaju koji ne udovoljava uvjetima (kao što je Airbnb) ili kod prijatelja ili rodbine, ova kartica dostupna je u turističkom uredu po cijeni od nekoliko eura.

Različita mjesta koriste različite nazive za ovu karticu, primjerice, Zurich Card, Cityticket Baden i Simmental Card.

Ova ponuda dostupna je u većini većih švicarskih gradova, kao i u nekim selima i planinskim područjima. S ovim sustavom, jedina karta koju morate platiti je ona za prijevoz na dan dolaska do vašeg smještaja.

"Guest card" pruža i brojne dodatne pogodnosti, uključujući popuste na turističke atrakcije. Primjerice, u Zürichu omogućuje besplatan ili povoljan ulaz u 43 muzeja.

U Brienzu dobivate besplatan obilazak jednog sela i popuste na žičare. Ako pak odsjedate u Baselu, s karticom ćete uživati i u besplatnom Wi-Fi-u te obilascima grada u pola cijene.

Od impresivne doline Lauterbrunnen, preko malenih sela s tek nekoliko stanovnika pa sve do slikovite vožnje vlakom Bernina Express, nije nikakva tajna da je ova magična, zelena zemlja jedna od najljepših na svijetu.

Cijelo njeno područje nudi mir i spokoj za one koji traže bijeg od gradske vreve i žele uživati u netaknutoj prirodi Alpa, a posebno je čarobno tijekom hladnijih mjeseci kada planinski krajolik prekriju prekrasne bijele pahulje.

Ako tražite inspiraciju za savršeno zimsko putovanje, sa Švicarskom sigurno nećete pogriješiti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza