Neobična inicijativa za spas životinja

Autohtoni narodi Pacifika proglasili kitove pravnim licima da bi ih zaštitili

05.04.2024. 13:47 / Izvor: Dnevni evropski servis
kitovi

Nadaju se da će se inicijativi pridružiti i stanovnici drugih ostrva, i da će ona na kraju dobiti i globalni značaj.

Autohtoni narodi Novog Zelanda i ostrva Polinezije pokrenuli su neobičnu inicijativu kako da zaštite kitove, koji su za njih svete životinje, i koje smatraju svojim precima - potpisali su sporazum kojim su kitove proglasili za pravna lica koja uživaju zakonsku zaštitu.

Sporazum je nedavno potpisan na Raratongi, najvećem ostrvu Kukovog arhipelaga. Na ceremoniji kojoj su prisustvovali "kralj" Maora i veći broj predstavnika autohtonih stanovnika Kukovih ostrva i Tahitija, potpisana je deklaracija o zaštiti okeana.

Nadaju se da će se inicijativi pridružiti i stanovnici drugih ostrva, i da će ona na kraju dobiti i globalni značaj, a cilj je bolja zaštita kitova širom svijeta, piše agencija dpa.   

Autohtoni novozelandski Maori vjeruju da su kitovi njihovi preci, u njima vide svoje rođake. Legenda kaže da su ih nekada tokom plovidbe okeanima štitili tohora, što je maorska riječ za kitove iz južnih mora.

"Zvuk pjesme naših predaka postao je slabiji, njihov životni prostor je ugrožen i zato sad moramo da djelujemo", rekao je kralj Maora Tuheitija Paki.

"Ne smijemo više da zatvaramo oči. Kitovi imaju odlučujuću ulogu za zdravlje našeg cjelokupnog ekosistema", rekao je lider Maora, dodajući da smanjenje njihove populacije narušava krhku ravnotežu od koje zavisi sav život na Pacifiku.

"Moramo da učinimo da spasimo ta veličanstvena bića prije nego što bude prekasno", rekao je Paki.

Velike morske sisare ugrožavaju ne samo klimatske promjene, zagađenje, buka i sudari sa brodovima, nego i komercijalni lov.

Ogromni plavi kit, i nešto manji grenlandski kit i zapadnopacifički sivi kit već se smatraju izuzetno ugroženim vrstama kojima u bliskoj budućnosti prijeti izumiranje.

Istovremeno kitovi su važan faktor u zaštiti od klimatskih promjena pošto njihove izlučevine podstiču rast fitoplanktona koji proizvode više od polovine kiseoniika na zemlji, navodi se na stranici organizacije za zaštitu kitova i delfina (WDC).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza