Značajna prekretnica

Novi Zeland zvanično ukida preostala Covid ograničenja

14.08.2023. 10:30 / Izvor: Fena
Novi Zeland

Vlada Novog Zelanda ukinut će sva preostala ograničenja povodom Covid-19 od utorka u ponoć, čime će biti okončana neka od najstrožih pravila nakon što su bila na snazi duže od tri godine.

Vlada Novog Zelanda ukinut će sva preostala ograničenja povodom Covid-19 od utorka u ponoć, čime će biti okončana neka od najstrožih pravila nakon što su bila  na snazi duže od tri godine.

Ministrica zdravstva Ayesha Verrall navela je saopćenju u ponedjeljak da ljudi od utorka više neće morati da nose maske za lice u zdravstvenim ustanovama ili da se izoluju sedam dana nakon zaraze virusom.

"Iako će broj zaraženih nastaviti da varira, nismo vidjeli dramatične vrhunce koji su karakterizirali stope Covid-19 prošle godine. To, u kombinaciji sa nivoom imuniteta stanovništva, znači da smo vlada i ja u mogućnosti da sigurno uklonimo preostale zahtjeve za Covid-19", izjavila je Veral.

Većina ograničenja uklonjena je prošle godine jer su stope vakcinacije dostigle visoke nivoe, a bolnice u zemlji uspješno su prebrodile zimu, bez opterećenja.

Odluka da se uklone ograničenja donesena je samo dva mjeseca nakon neizvjesnih izbora u toj zemlji.

Dok je postupanje s pandemijom novozelandske vlade globalno prepoznato po tome što je stopu zaraze i smrtnosti održala na niskom nivou, ona se suočila s kritikama zbog produženih karantina, zatvaranja škola i zatvorenih granica.

Premijer Chris Hipkins kazao je da je formalni kraj ograničenja "značajna prekretnica".

"Vjerujem da Novozelanđani mogu biti izuzetno ponosni na ono što smo zajedno postigli. Ostali smo u kućama, žrtvovali smo se, vakcinisali smo se i nema sumnje da smo spasili živote", izjavio je on na sedmičnoj konferenciji za novinare.

"Iako to više nije obavezno, ministrica zdravstva i dalje preporučuje ljudima da ostanu kod kuće pet dana ako nisu dobro ili su bili pozitivni", dodao je on, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti