Pali nivoi čitanja i pisanja

Novi Zeland zabranjuje mobitele u školama zbog zabrinjavajućeg pada pismenosti

02.12.2023. 11:17 / Izvor: Agencije
Mobitel

Novozelandska vlada zabranit će mobitele u školama zbog zabrinjavajućeg pada pismenosti.

Novozelandska vlada zabranit će mobitele u školama zbog zabrinjavajućeg pada pismenosti, rekao je premijer Christopher Luxon.

Škole na Novom Zelandu nekoć su imale neke od najboljih svjetskih rezultata u pismenosti, ali nivoi čitanja i pisanja pali su do te mjere da neki istraživači strahuju da postoji “kriza” u obrazovanju, piše AFP.

Luxon će time prihvatiti politiku koja je testirana s različitim rezultatima u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj.

Taj bi potez zaustavio ometanje u razredima i pomogao učenicima da se usredotoče, rekao je Luxon.

“Zabranit ćemo telefone u školama. Želimo da naša djeca uče, a naši učitelji poučavaju”, rekao je.

Istraživači iz novozelandske humanitarne organizacije Education Hub upozorili su prošle godine na “krizu pismenosti”, otkrivši da više od jedne trećine 15-godišnjaka jedva zna čitati ili pisati, prenosi Hina.

Luxonova konzervativna vlada, koja je položila zakletvu u ponedjeljak, već je prve sedmice na vlasti zaglibila u kontroverze, navodi AFP.

Prvo je neočekivano ukinula vodeće svjetske mjere za kontrolu pušenja kojima se trebala zabraniti prodaju cigareta svima rođenima nakon 2008, što su ljekari proglasili “tragičnim”, a zatim pristala ponovno pokrenuti istraživanje nafte i plina u moru, odbacivši jednu od važnijih politika o klimatskim promjenama bivše premijerke Jacinde Ardern.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza