Budućim generacijama Novozelanđana bit će zabranjena kupovina duhana

13.12.2022. 10:35 / Izvor: Agencije
Novi Zeland

Budućim generacijama Novozelanđana bit će zabranjeno da kupuju duhan u sklopu paketa novih zakona protiv pušenja koji su u utorak usvojeni u parlamentu i među najstrožima su u svijetu.

Budućim generacijama Novozelanđana bit će zabranjeno da kupuju duhan u sklopu paketa novih zakona protiv pušenja koji su u utorak usvojeni u parlamentu i među najstrožima su u svijetu.

Paket novih zakona uključuje zabranu prodaje duhana svima koji su rođeni 1. januara 2009. ili nakon toga, što je kažnjivo globom do 150.000 novozelandskih dolara (95.910 američkih dolara). Zabrana će ostati na snazi do kraja života osobe.

Zakonom će se također smanjiti dozvoljena količina nikotina u dimljenim duhanskim proizvodima i smanjiti broj trgovaca koji mogu prodavati duhan za 90 posto.

"Ovaj zakon ubrzava napredak ka budućnosti bez dima", izjavila je pomoćnica ministra zdravstva, dr Ayesha Verrall, u saopćenju za javnost.

"Hiljade ljudi živjet će duže, zdravije živote, a zdravstveni sistem će imati pet milijardi dolara viška jer ne mora liječiti bolesti uzrokovane pušenjem, kao što su brojne vrste raka, srčani udari, moždani udari, amputacije", kazala je.

Broj trgovaca na malo koji imaju dozvolu za prodaju duhana bit će smanjen na 600 do kraja 2023. sa sadašnjih 6.000.

Novi Zeland već se može pohvaliti jednom od najnižih stopa pušača kod odraslih osoba među 38 zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), i ta zemlja dodatno pooštrava zakone protiv pušenja u okviru vladinih napora da zemlja bude "slobodna od pušenja" do 2025. godine.

Samo Butan, koji je zabranio prodaju cigareta 2010. godine, imat će strožije zakone protiv pušenja.

Broj odraslih Novozelanđana koji puše pao je za polovinu u protekloj deceniji na osam posto, a 56.000 ih je prestalo pušiti u protekloj godini. Podaci OECD-a pokazuju da je 25 posto odraslih Francuza pušilo u 2021.

Verrall je rekla da će zakon pomoći da se zatvori jaz u očekivanom životnom vijeku između građana Maora i nemaora, koji može iznositi i do 25 posto za žene.

ACT Novi Zeland, koji ima deset od 120 mjesta u parlamentu, osudio je zakon, rekavši da će ugasiti male radnje i natjerati ljude na crno tržište.

"Niko ne želi da vidi ljude kako puše, ali realnost je da neki hoće. A laburistička zabrana države dadilje uzrokovat će probleme", izjavila je zamjenica čelnika stranke Brooke van Velden, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti