Broj žena u parlamentu Novog Zelanda po prvi put veći od broja muškaraca

26.10.2022. 13:43 / Izvor: Agencije
novi zeland

Prvi put u historiji Novog Zelanda većina zastupnika u državnom parlamentu su žene.

Prvi put u historiji Novog Zelanda većina zastupnika u državnom parlamentu su žene.

Soraya Peke-Mason iz liberalne Laburističke stranke položila je zakletvu u utorak u parlamentu, zamijenivši tako bivšeg predsjedavajućeg parlamenta Trevora Mallarda, koji je otišao na funkciju ambasadora u Irskoj. S ostavkom još jednog zastupnika, situacija u parlamentu je preokrenuta te je 60 žena sada na funkciji zastupnika u parlamentu i 59 muškaraca, piše Associated Press. 

"Iako je ovo poseban dan za mene, mislim da je historijski dan za Novi Zeland", rekla je Peke-Mason novinarima.

Ova prekretnica svrstava Novi Zeland među šest nacija u svijetu koje ove godine imaju najmanje 50 posto zastupljenosti žena u svojim parlamentima, prema Interparlamentarnoj uniji. Ostale nacije koje imaju jednak broj žena i muškaraca su Kuba, Meksiko, Nikaragva, Ruanda i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Novi Zeland je oduvijek poznat po ženskoj zastupljenosti u političkom životu. Godine 1893. postala je prva nacija koja je ženama dopustila glasanje. Trenutna premijerka Jacinda Ardern treća je čelnica u zemlji, a žene trenutno također imaju brojne druge glavne uloge, uključujući vrhovnu sutkinju Vrhovnog suda Novog Zelanda i generalnu guvernerku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti