Najstrožiji zakon

Prvi na svijetu zabranili su prodaju duhana, a sada su odustali od toga

27.02.2024. 08:25 / Izvor: N1
duhan

Novi Zeland u utorak ukida prvi svjetski zakon koji zabranjuje prodaju duhana za buduće generacije.

Novi Zeland u utorak ukida prvi svjetski zakon koji zabranjuje prodaju duhana za buduće generacije, priopćila je vlada, iako znanstvenici i aktivisti upozoravaju da bi ta odluka mogla uzrokovati dodatne smrti od pušenja.

Nova pravila trebala su stupiti na snagu od srpnja. Riječ je o najstrožem zakonu protiv duhana na svijetu kojim bi se zabranila prodaja svima rođenima nakon 1. siječnja 2009., smanjio bi se sadržaj nikotina u dimljenim duhanskim proizvodima, te broj prodavača duhana za više od 90 posto.

Nova koalicijska vlada izabrana u listopadu potvrdila je da će u utorak ukinuti taj zakon po hitnom postupku, što će joj omogućiti da zaobiđe javnu raspravu, u skladu s prethodno najavljenim planovima.

Pomoćnik ministra zdravstva Casey Costello rekao je da je koalicijska vlada predana smanjenju pušenja, ali je poduzela drugačiji regulatorni pristup kako bi obeshrabrila tu naviku i smanjila štetu koju uzrokuje. “Uskoro ću kabinetu donijeti paket mjera za povećanje dostupnih alata za pomoć ljudima pri prestanku pušenja”, rekao je Costello.

Odluka o ukidanju zakona kosi se s čvrstim dokazima istraživanja, zanemaruje mjere koje snažno podržavaju maorski vođe i očuvat će nejednakost u zdravlju, rekla je znanstvenica Sveučilišta Otago Janet Hoek.

“Klinička ispitivanja velikih razmjera i studije modeliranja pokazuju da bi zakonodavstvo brzo povećalo stope prestanka pušenja među pušačima i znatno otežalo mladima da počnu pušiti”, rekla je Hoek, suvoditeljica skupine koja istražuje načine smanjenja pušenja.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti