Nestaju li endemske vrste riba na području Livanjskog polja?

27.10.2020. 12:57 / Izvor: Akta.ba
Nestaju li endemske vrste riba na području Livanjskog polja?

Do kraja godine u sklopu projekta namjerava se uraditi još jedno višednevno istraživanje u nadi da će se pronaći endemske vrste.

U sklopu projekta "Uspostavljanje temelja za održavanje slatkovodne bioraznolikosti u Livanjskom polju i Buškom jezeru", u proteklih pola godine provedena su terenska istraživanja izrade ribarske osnove i monitoringa kvalitete voda, a od pet endemskih vrsta riba pronađene su samo dvije. 

Livanjsko polje, najveće krško polje na svijetu iznimno kompleksnog hidrološkog sustava je poznato po bioraznolikosti. Zaštićeno je Ramsarskom konvencijom te uvršteno u potencijalna Natura 2000 područja. Nažalost, vlasti Bosne i Hercegovine još nisu prepoznale prirodno bogatstvo Livanjskog polja i do sada ono nije zaštićeno niti jednim BiH zakonom.

Navedenim projektom kojeg provodi Udruga Dinarica, a financira Critical Ecosystem Partnership Fund istražuju se populacije pet endemskih vrsta riba: oštrulj, podbila, sitnoljuskavi klen, dinarska pijurica te dalmatinska drlja.

U proteklim terenskim istraživanjima, kao i u ljetos izrađenoj ribarskoj osnovi te monitoringu kvalitete voda pronađene su samo dvije od pet navedenih endemskih vrsta. U jezerima Mandek i Buško jezero endemi nisu pronađeni, dok su u potoku Mandek (uzvodno i nizvodno od umjetnog jezera Mandek) pronađeni buški klen i podbila. 

"Nestajanje endema vjerojatno je uzrokovano prekomjernim spuštanjem nivoa vode u ljetnom periodu zbog velikih suša i punktiranja rupa u Buškom jezeru od strane HEP-a. Dodatni razlog nestajanja autohtonih vrsta je i ubacivanje predatorskih vrsta poput babuške koja je u velikim količinama pronađena u jezeru Mandek na zadnjem terenskom istraživanju 23. listopada 2020. godine", kaže istraživačica na projektu i doktorandica Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Sanja Duranović. 

Do kraja godine u sklopu projekta namjerava se uraditi još jedno višednevno istraživanje u nadi da će se pronaći endemske vrste.

Ukoliko budu pronađene, namjera ih je čipirati u cilju praćenja njihovih migratornih putova. Sve endemske ribe Livanjskog polja uvrštene su na listu ugroženih vrsta Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) te je neophodno zaštititi njih i njihovo stanište, priopćeno je iz Udruge Dinarica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza