Bračni par iz Šipova više od deset godina istražuje Livanjsko polje

01.03.2022. 10:26 / Izvor: Federalna.ba
livanjsko polje

Ljubitelji prirode u Livnu, a i šire, ovih dana uživali su u prelijepim fotografijama koje prikazuju svu posebnost kraških polja u Bosni i Hercegovini.

Ljubitelji prirode u Livnu, a i šire, ovih dana uživali su u prelijepim fotografijama koje prikazuju svu posebnost kraških polja u Bosni i Hercegovini. Fototakmičenje i izložba nastali su u okviru projekta čiji je cilj povećanje prepoznatljivosti, zaštita i razvoj kraških polja.

Posebnosti najljepšeg i najvećeg plavnog polja na svijetu, Livanjskog, 'zarobile' su dvoje ornitologa, bračni par iz Šipova, koji ga nesmanjenim žarom promatraju i istražuju već više od jednog desetljeća.

"Kraško polje koje ima tri rijeke, stalne rijeke, kraško polje koje ima nebrojeno privremenih vodotokova, ima fenomenalne ponore, ima fenomenalne planine koje ga okružuju, ima biljni i životinjski svijet koji je iznimno bogat, 77% svih ptica koje su zabilježene u Bosni zabilježene su u Livanjskom polju, više od 800 vrsta biljaka", istakla je Biljana Topić, istraživač Orintološkog društva Naše ptice.

"Smatramo da su kraška polja najvrojedniji prirodni biseri naše zemlje i da nisu dovoljno prepoznata, kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou, i da bismo promovisali prirodu, kulturno nasljeđe, biljni i životinjski svijet, mi smo organizovali jedno foto takmičenje", kaže Goran Topić, istraživač Orintološkog društva Naše ptice.

Kojemu su se odazvala 52 autora s 369 fotografija nastalih na 23 kraška polja u Bosni i Hercegovini.

"Osim autora iz BiH imamo učesnike iz Italije, iz Holandije, iz Hrvatske, iz Srbije, iz Crne Gore. Teme su bile kraška polja i voda, kraška polja i ljudi, samonikle biljke kraških polja i divlje životinje kraških polja", dodaje Biljana.

Posebnost izložbe je da je od 14 nagrađenih autora čak pet Livnjaka, da je deset fotografija nastalo u Livanjskom polju i okolici, a čak 17 na prostoru Kantona 10.

"Moja fotografija je nastala u hodu dok smo tražili ptice, radi se o rijeci Bastašici, jedna prekrasna rijeka koja ima mlin, srušeni, stvarno fantazija, preporučam da posjetite u Livanjskom polju i ovu rijeku", pojašnjava Ante Perković, autor nagrađene fotografije.

Izložba će putovati diljem Bosne i Hercegovine a zahvaljujući fotografima, kako profesionalnim tako i amaterima, Livanjsko i sva druga kraška polja ostat će kao trajni spomen na prirodne ljepote BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza