Projektom "My Green Network"

Učenici medresa u BiH realizirali osam društveno korisnih projekata

18.08.2023. 12:10 / Izvor: Fena
medrese

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je uz podršku Ureda Evropske unije u BiH uspješno realizirala projekt „My Green Network“ za učenike šest medresa u BiH.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je uz podršku Ureda Evropske unije u BiH uspješno realizirala projekt „My Green Network“ za učenike šest medresa u BiH.

Svoje čvrsto opredjeljenje ciljevima projekta mladi su pokazali kroz implementaciju osam odabranih projekata manjeg obima koje su lokalne zajednice prepoznale krajnje društveno korisnim.

Zamjenik reisu-l-uleme Enes Ljevaković izrazio je zadovoljstvo što učenici medresa učestvuju u zajedničkom projektu Islamske zajednice i Delegacije EU u BiH.

"Svjedoci smo krize u očuvanju zaštite prirode i prirodnih ljepota. Projekti koji su radili učenici su mali koraci ali u pravom smjeru", kazao je Ljevaković.

Naš cilj je, dodao je, da se prirodni resursi koriste ali na način da se očuvaju ekosistemi, prirodne ljepote, a Islamska zajednica u BiH snažno stoji iza te ideje.

Ljevaković je izrazio nadu da  je to samo prvi korak u produbljivanje saradnje i partnerstva s Evropskom unijom na sličnim projektima.

Šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH Stefano Ellero izrazio je zadovoljstvo saradnjom s Islamskom zajednicom na projektu.

"Kroz projekt smo mladima uspjeli prenijeti određena znanja, vještine, ali i podići svijsti o izuzetno važnoj temi za budućnost čovječanstva. Projekt je obuhvatio veliki broj lokalnih zajednica, a u tome EU vidi potencijal za širu saradnju", rekao je Ellero.

Učenici medresa su implementirali društveno korisne projekte. Na izletištu Rujište postavljena je dvojezična info tabla o biološkoj raznolikosti prostora, o zaštićenim endemičnim vrstama biljaka koje su izložene uništavanju.

U Travniku je organizirana akcija čišćenja rijeke Lašve, a u kompleksu Gazi Husrev-begovog vakufa u Sarajevu postavljena je solarna klupa koja će biti na raspolaganju učenicima i posjetiteljima kao mjesto za odmor, ali i obnovljivi izvor energije.

U Cazinu su učenici realizirali projekt „Green School“ - postavljene su kante za razvrstavanje plastičnog i papirnog otpada, a škola će od sada imati i parking za bicikla.

S projektom 'Zeleni otok' u Visokom učenici su pored kanti za razdvajanje otpada u učionicama, u dvorištu svoje škole postavili i reciklažni kontejner kojeg su ukrasili različitim biljakama.

Problem nedostatka parking mjesta za bicikle u Tuzli učenici medrese su riješili projektom  'Let's Cycle' - napravili su mrežu parkinga ili stalaka za bicikla ispred 20 tuzlanskih džamija, promovirajući tako i mobilnu održivost i ekološki transport u gradskoj jezgri Tuzle.

Također, nabavljena su i četiri bicikla koja će biti na raspolaganju učenicima Medrese u dvorištu te škole, a projektom uštede energije sve sijalice u školi zamijenjene su LED rasvjetom.

Učenik Behram-begove medrese Ahmed Avdibašić kaže da je uživao radeći na projektu, a cilj svih njihovih projekata, kako je rekao, bio je podizanje svijesti mladih, ali i starijih, o važnosti očuvanja okoliša i zaštiti čiste ekološke sredine.

Projekt „My Green Network“ predstavlja nastavak saradnje Islamske zajednice i Ureda Evropske unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza