Stomačni virus hara: Mali savjeti da što brže ozdravite

07.01.2019. 10:13 / Izvor: hayat.ba
Stomačni virus hara: Mali savjeti da što brže ozdravite

Stomačni virus učestao je u zimskim mjesecima, čak i u kombinaciji sa respiratornim infekcijama.

Stomačni virus učestao je u zimskim mjesecima, čak i u kombinaciji sa respiratornim infekcijama, a u posljednja dva mjeseca timovi porodične medicine u Banjoj Lluci svakodnevno bilježe desetak pacijenata sa ovim simptomima.

Doktor porodične medicine u banjalučkom Domu zdravlja Rade Dujaković kaže da se stomačni virusi prenose kontaktom i preko ruku.

"Javlja se kao sezonska infekcija u različitim periodima godine, a zimi se obično pojavljuje u kombinaciji sa respiratornim virusima ili je to zapravo virus koji uzrokuje i digestivne smetnje. U posljednja dva mjeseca po timu porodične medicine dnevno se javi desetak pacijenata sa kombinovanim virusima, koji su praćeni s blago povišenom i visokom temperaturom od 39 stepeni. Tu su i opšti simptomi poput hunjavice, suzenja očiju, suvog kašlja u kombinaciji sa mučninom, povraćanjem i prolivom", objašnjava doktor Dujaković.

Glavna preventiva je, kako kaže, izbjegavanje masovnih okupljanja i mjesta gde se može pokupiti viroza. Zatim, važna je lična higijena, naročito pranje ruku.

"Osnovno pravilo glasi: peri ruke prije jela i poslije toaleta", podsjeća ovaj ljekar.

Često pranje ruku se preporučuje nakon korišćenja javnog prevoza, boravka u čekaonicama ambulanti, poslije korišćenja poštanskih i bankarskih šaltera, kao i nakon kupovine u prodavnicama.

"To je osnovna preventiva. Istovremeno, virus koji se prenosi kapljicama preko vazduha je teško spriječiti", dodaje Dujaković.

U svakom  slučaju, kako kaže, potrebno je podići imunitet, unositi puno voća bogatog C vitaminom, a dobro dođu i vitaminski preparati kao dodatak ishrani.

Kad se već desi viroza bilo koje vrste, onda je potrebno provesti mjere higijensko-dijetetskog režima, a to znači čajnu dijetu koja podrazumijeva čaj od šipka ili ruski čaj bez šećera, plazma keks, dvopek, tvrdo kuvano jaje za doručak, a u toku dana riža kuvana na vodi, slanija supa bez masnoće. Iz ishrane obavezno isključiti mesne, mliječne, svježe voće i povrće.

"Čim se stolica formira, može se lagano prelaziti na normalanu ishranu preko banane, južnog voća, pa sve ostalo. Naravno, obavezno treba uključiti i probiotike. Ako je praćeno temperaturom, uzima se i paracetamol. Mirovanje se preporučuje od tri do sedam dana i to bi trebalo bez komplikacija da se sanira", objašnjava Dujaković.

Kaže da se roditeljima djece koja su oboljela od stomačnog virusa preporučuje obavezno javljanje predijatru jer djeca lakše dehidriraju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza