Thermopor - kvalitetna toplinska izolacija

23.03.2022 09:30:18
thermopor toplinska izolacija eps stiropor civić

U odnosu na druge krute izolacije, EPS je bez sumnje najisplativiji, ima odličan omjer troškova i performansi.

Šta je stiropor?

Stiropor je pretežno zatvorena, tvrda pjena proivedena toplotnom obradom ekspandibilnog polistirenskog granulata (EPS).

Primjena THERMOPOR proizvoda

Prednosti EPS-a?

U odnosu na druge krute izolacije, EPS je bez sumnje najisplativiji, ima odličan omjer troškova i performansi.

EPS

EKSPANDIRANI POLISTIREN

Stiropor je pretežno zatvorena, tvrda pjena, proizvedena toplotnom obradom ekspandibilnog polistirenskog granulata (EPS). Sadrži 98% zraka, preostala dva posto je polistiren, koji okružuje zrak. To čini stiropor izuzetno laganim, pruža odličnu izolaciju protiv vrućine i hladnoće i otporan je na mehaničke i hemijske uticaje. Stoga se stiropor s pravom često naziva „biser među plastikom“. Polazni materijal u proizvodnji stiropora je stiren. Godine 1831. prvi put je izolovan od kore drveća. Danas se stiren proizvodi od nafte. U klasičnoj suspenzerskoj polimerizaciji miješaju se voda i stiren. Uz dodatak pentana formira se granulat u obliku bisera, odnosno proširivi polistiren. Kada se ove EPS kuglice zagrijavaju vodenom parom, šire se do otprilike 50 puta više od njihove originalne veličine. Nakon međuprostornog skladištenja, pjenaste kuglice se pune u blok kalupe i lijepe jedna uz drugu ponovnim zagrijavanjem sa vodenom parom. Rezultirajući blok polistirena reže se u ploče nakon određenog perioda skladištenja.

100% obnovljiv, izdržljiv, jeftin, praktičan

Stiropor je naftni proizvod, ali zahtijeva izuzetno malo ove sirovine, jer se sastoji od 98% zraka i samo 2% polistirena. Tijekom životnog vijeka proizvoda može se uštedjeti do 200 litara lož-ulja sa svakom litrom nafte iz koje se stiropor proizvede i iskoristi za izoliranje zgrada. Tako da je od nafte veća korist ako se od nje proizvodi izolacijski materijal!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Građevina