Znate li koliko vaša hrana ima proteina?

25.10.2021 09:34:52
Multi Lab proteini

Da li je naveden taj podatak na deklaraciji vaše hrane? Ako je odgovor NE, obratite se Multi Lab-u

Savremeni čovjek planira svoju ishranu i za realizaciju plana mu trebaju informacije. Informacije o hranjivim vrijednostima hrane koja je plasirana potrošaču daje subjekt koji tu hranu proizvodi.

Stoga je informacija o sastavu hrane i njenoj vrijednosti data kroz razne podatke i obavezna je. Jedan od podataka bitan potrošaču, a obavezan da subjekt navede je sadržaj proteina u hrani.

Proteini su dobili ime od grčke riječi protos što znači „prvi“ ili „zauzimam prvo mjesto“. Sam prevod riječi nam govori koliko su proteini bitan aspekt života. Proteini ili bjelančevine gradivna su jedinica našeg organizma, a koriste se i kao sekundarni izvor energije.

Da bi subjekt ispoštovao zahtjeve propisa, zadovoljio potrebe za informacijama potrošača, svom proizvodu dao potpun opis neophodno je da podaci na deklaraciji proizvoda budu upotpunjeni sa količinom proteina u određenoj mjeri proizvoda.

Kada subjekt o svojoj hrani poznaje takvu informaciju dodatnim epitetom može ukrasiti svoj proizvod i to da li je proizvod bogat proteinima ili je izvor proteina za korisnika hrane. Takvi pojmovi nisu isti i decidno su definisani propisima, a determinisani su udjelom proteina u ukupnoj energetskoj vrijednosti hrane. Bitno je kao subjekt znati da iza takve prehrambene tvrdnje treba da stoji egzaktan dokaz tj. podatak dobiven analizom i analitičkim mjerenjem. A subjekti već odlično znaju da isticanje atributa svog proizvoda je alat da isti bude prepoznatljiv i odabran od strane krajnjeg korisnika.

Takve informacije su mnogo bitne budući da u različitim fazama života je potreba za proteinom različita i mijenja se preporučeni dnevni unos proteina.

Ništa drugačija situacija nije ni kod hrane za životinje. Industrija hrane za životinje mora obezbijediti podatke o proteinima kako bi se moglo postići optimiziranje dnevnih obroka. Pouzdana analiza proteina hrane neophodna je za smanjenje troškova hrane i maksimiziranje proizvodnje iste. Podatak o proteinima u obrocima osigurava proizvodnju provjerene, kompletne i isplative  stočne hrane, a time i optimalne performanse životinja.

Ako ne znate koliko vaša hrana ima proteina ili želite da isto provjerite pitajte Multi Lab.

PODIJELI:
TAGOVI: Multi Lab preoteini

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Poljoprivreda i hemija