Skrivena sol u hrani

12.04.2022 09:21:19
Multi Lab nutritivna deklaracija

Popunite nutritivnu deklaraciju vašeg proizvoda uz pomoć Multi Laba

Sol (NaCL – natriji hlorid) je, u umjerenim količinama, neophodna i značajna za ljudsko zdravlje jer ima važnu ulogu u biohemijskim procesima u organizmu. Natrij je element u tragovima koji je odgovoran za distribuciju tjelesnih tekućina i podršku ravnoteži vode i soli. Nedostatak ili višak soli u tijelu nužno će utjecati na opće zdravstveno stanje. Natrij utječe na sve tjelesne sisteme. Pomaže u proizvodnji želučanog soka i aktiviranju raznih enzima. To utječe na metabolizam i uključeno je u održavanje kiselinsko-bazne ravnoteže.Natrij je važan za živčani i mišićni sustav. Zahvaljujući njemu dolazi do zaštite od sunčanog udara. Uz nedostatak soli u tijelu, javljaju se razni neuspjesi svih tjelesnih sistema. Vrlo je važno znati koje namirnice sadrže sol, koja je potrebna tijelu da spriječi ozbiljne bolesti. Mnoge namirnice bogate su solju, tako da je nedostatak natrija u tijelu vrlo rijedak. Prehrana bez soli i visoka potrošnja tekućine i diuretika mogu dovesti do nedostatka natrija.

U hrani višak soli ima svojstvo ljepila te učvršćuje tijesto (kod peciva). U nitritnim smjesama (kobasice) sol pomaže da se održi boja mesa i spriječava rast bakterija. Stoga se nekada, dok nije bilo frižidera, svježe meso solilo kako bi se produžio njegov rok trajanja. Sol se koristi i u fermentaciji, primjerice kod kiseljenja kupusa.

Sol (natrij-hlorid) na deklaracijama je obično izražena količina natrija u gramima, pri čemu se prihvatljivom smatra količina od 0,1 do 0,6 g natrija na 100 g namirnice, što odgovara 0,3 do 1,5 g soli.

Najveći dio viška soli, naime, skriven je u prehrambenim proizvodima – suhomesnatim proizvodima, paštetama, konzervama, pecivu i delikatesama. Takvi proizvodi čine čak 75-80 posto dnevnog unosa soli. To ne znači da ne smijete ništa dodatno soliti, nego da trebate pratiti koliki je sadržaj soli u prehrambenim namirnicama i piću. A to činimo čitanjem deklaracija proizvoda.

Za lakše snalaženje, treba imati na umu da je maksimalni dnevni dopušteni unos soli 5 g ili jedna čajna kašikica.

Treba napomenuti da obavezna nutritivna deklaraciju, pored energetske vrijednosti, količine masti, zasićenih masti, ugljikohidrata, šećera i proteina, mora sadržavati i podatak o količini soli (natrija) u proizvodu. Prema potrebi, u neposrednoj blizini deklaracije može se nalaziti izjava u kojoj se navodi da je sadržaj soli isključivo posljedica prisutnog natrija.

U svrhu navođenja podataka nutritivne deklaracije hrane neophodno je izvršiti ispitivanja odnosno odrediti analizama količine hranjivih sastojaka i time osigurati validnost, ispravnost i potpunost nutritivne tablice vašeg proizvoda. Osim navođenja podataka vrijednosti deklaracija odnosno informacija potrošaču se može pružiti i u vidu izjave. Naime s obzirom na dokazanu vrijednost soli u hrani može se reći potrošaču da li je proizvod bez soli, sa vrlo malom količinom ili malom količinom soli. Za takve izjave je neophodno znati podatak. Stoga zadovoljite odredbe propisa i potrebe za informisanosti konzumenta – analizirajte proizvod, obratite se Multi Labu.

PODIJELI:
TAGOVI: Multi lab nutritivna deklaracija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Poljoprivreda i hemija