Senzorske analize

Ocjenite, uporedite i rangirajte kvalitet vašeg proizvoda u Multi Lab-u!

11.01.2023 15:45:38
Senzorske analize Multi Lab

Senzorna svojstva prehrambenih proizvoda najvažnija su obilježja s obzirom na to da se njima vode i sami potrošači

Senzorna procjena kao dio kontrole kvalitete?!

Senzorna svojstva prehrambenih proizvoda najvažnija su obilježja s obzirom na to da se njima vode i sami potrošači. U skladu s novim potrebama na konkurentnom tržištu raste i potreba za novim metodama i alatima za razumijevanje proizvoda i potrošača.

Senzorske analize obavljaju se od strane obučenih i testiranih senzoričara ali i stručnjaka iz prakse kod kojih je objektivnost na prvom mjestu. Postoje i metode (BAS ISO) po kojima se obavlja senzorska ocjena kvalitativnih osobina proizvoda i samim tim čim postoji uputa po kojoj se radi subjektivizam je eliminisan jer postoji standard po kojem se vodi evaluacija.

Koja metoda će se primjeniti zavisi isključivo od cilja koji želi da se postigne samim snzorskim pregledom pa stoga to je dobar alat kod:

– razvoja novog ili pooljšavanja perormanci postojećeg proizvoda;

– upoređivanja kvalitativnih osobina sa zahtjevima propisa ili specificirnih normi;

– komparacije kvalitativnih osobina više proizvoda međusobno;

– samokontrola kontinuiteta kvalitete proizvoda;

– istraživanja tržišta.

Ulaganje u razumijevanje sviđanja i nesviđanja vaših potrošača je neprocjenjivo i postavlja snažan temelj za mjerljivo donošenje odluka.

"Za sve savjete i informacije oko senzorne procjene, kao i drugih ispitivanja vezanih za kontrolu kvaliteta proizvoda, obratite se MULTI LAB-u Tuzla, a naše stručno osoblje Vam stoji na raspolaganju za sve informacije", poručuju iz Multi Lab-a.

KONTAKT:

+387 61 557 214

+387 35 215 444

info@multilab.ba

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Poljoprivreda i hemija