Ugljikohidrati – slatko, slađe, najslađe
Ako ne znate koliko vaša hrana ima ugljikohidrata ili želite da isto provjerite pitajte Multi Lab
Savremeni čovjek planira svoju ishranu i za realizaciju plana mu trebaju informacije. Informacije o hranjivim vrijednostima hrane koja je plasirana potrošaču daje subjekt koji tu hranu proizvodi.
Stoga je informacija o sastavu hrane i njenoj vrijednosti data kroz razne podatke i obavezna je. Jedan od podataka bitan potrošaču, a obavezan da subjekt navede je sadržaj ugljikohidrata u hrani te količini šećera u sklopu istih tih ugljikohidrata.
Ugljikohidrati su organske molekule građene od ugljika, kisika i vodika, a služe ka osnovni izvor energije u našem organizmu, a dijele se na dvije velike skupine: jednostavni i složeni ugljikohidrati.
Jednostavni ugljikohidrati uključuju monosaharide i disaharide, kao što su glukoza (monosaharid – krvni šećer, grožnani šećer,), fruktoza (monosaharid – voćni šećer), saharoza (disaharid – konzumni šećer) i laktoza (disahardi – mliječni šećer). Glukoza je glavni predstavnik jednostavnih ugljikohidrata i izvor je energije za sve organe i mišiće te je isključiv izvor energije za mozak. Razina se glukoze u krvi regulira hormonima, inzulinom, koji snižava njenu razinu krvi, i glukagonom, koji je povećava.
Složeni ugljikohidrati ili polisaharidi su dugački lanci jednostavnih ugljikohidrata. Najpoznatiji polisaharidi su škrob i glikogen. Škrob služi biljkama kao skladište energije, a najčešći je ugljikohidrat u ljudskoj prehrani i u našem se organizmu razgrađuje do monosaharida. Ljudski organizam skladišti ugljikohidrate (glukozu) u obliku glikogena, a najviše ga ima u jetri i mišićima. Također, navedene ugljikohidrate možemo skupno nazvati probavljim ugljikohidratima. Neprobavljivi ugljikohidrati ili prehrambena (dijetalna) vlakna se ne razgrađuju pod djelovanjem probavnih enzima, ali su vrlo bitna jer poboljšavaju probavu (npr. celuloza i lignin). Glavni izvori ugljikohidrata su žitarice, krumpir, žitne pahuljice, kruh, tjestenina, voće, povrće, mlijeko, mliječni proizvodi, šećer i med.
Da bi subjekt ispoštovao zahtjeve propisa, zadovoljio potrebe za informacijama potrošača, svom proizvodu dao potpun opis neophodno je da podaci na deklaraciji proizvoda budu upotpunjeni sa količinomugljikohidrata i šećra u određenoj mjeri proizvoda.
Kada subjekt o svojoj hrani poznaje takvu informaciju dodatnom informacijom može obogatiti svoju deklaraciju i to da li je proizvod sa malom količinom šećera ili bez šećera. Takvi pojmovi nisu isti i decidno su definisani propisima. Bitno je kao subjekt znati da iza takve prehrambene tvrdnje treba da stoji egzaktan dokaz tj. podatak dobiven analizom i analitičkim mjerenjem. A subjekti već odlično znaju da isticanje atributa svog proizvoda je alat da isti bude prepoznatljiv i odabran od strane krajnjeg korisnika.
Takve informacije su mnogo bitne budući da u različitim fazama života je potreba za šećerima i ugljikohidratima različita i mijenja se preporučeni dnevni unos hrane uopšte.
Ako ne znate koliko vaša hrana ima ugljikohidrata ili želite da isto provjerite pitajte Multi Lab.
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.