Manipulacija sa hranom tokom toplih dana - izazovi i prevencija

27.07.2022 08:13:00
Multi lab cuvanje hrane

Visoke temperature stvaraju povoljne uvjete za razmnožavanje mikroorganizama i predstavlja period kada su infekcija koje se prenose hranom učestalije

Osim što je ljeto najdraže godišnje doba većini ljudske populacije, ne smijemo zaboraviti da ljeto vole i mikroorganizmi. Visoke temperature stvaraju povoljne uvjete za razmnožavanje mikroorganizama i predstavlja period kada su infekcija koje se prenose hranom učestalije.

"Najvažnije je da smo sigurni u ispravno postupanje s hranom jer do trovanja mogu dovesti i namirnice koje nisu promijenile senzorska svojstva – okus, izgled ili miris", ističu iz Multi lab-a.

Odakle početi sa prevencijom?

Ljudski faktor ima važnu ulogu u kontaminaciji hrane, s obzirom na to da se ona najčešće zagađuje mikrobiološkim djelatnim tvarima koji se prenose putem prljavih ruku. Neophodno je pravilno i dosljedno provoditi higijenu ruku koristeći sapun i higijenski ispravnu vodu, u trajanju od minimalno 20 sekundi, u svim navedenim situacijama: prije, tokom i nakon završetka manipulacije hranom, prije konzumiranja hrane, nakon upotrebe toaleta, dodirivanja otpada i manipulacije prljavom ambalažom, nakon kašljanja i kihanja i nakon kontakta sa životinjama.

Hrana koja se konzumira sirova, nosi veći epidemiološki rizik. Kako bismo iskoristili sve blagodati raznovrsnosti boja i ukusa, svježe voće i povrće je potrebno temeljno prati i ljuštiti ako se oljušteno uobičajeno koriste. Lisnato povrće, kao što su zelena salata i kupus, potrebno je detaljno prati i očistiti, ukljanjanjem vanjskih listova, a zatim prati svaki list posebno, kao u slučaju zelene salate, odnosno, prije i nakon rezanja, na primjer kupusa.

Preporuka je da se hrana ne drži na sobnoj temperaturi. U situacijama kada se to ne može izbjeći, neka na sobnoj temperaturi stoji što kraće, odnosno, u uvjetima visokih temperatura, iznad 30°C, maksimalno jedan sat.

Poštujte osnovne principe pravilne manipulacije hranom:

  • adekvatna termička obrada
  • uvjeti čuvanja izvan “opasne zone”
  • odvajanje
  • čuvati odvojeno sirovu od gotove, termički obrađene hrane 
  • higijenska manipulacija hranom “od trgovine do stola”

“I ne zaboravite da se pri učestalim otvaranjima rashladnih uređaja temperatura povećava i može uticati na održavanje optimalnih uslova za čuvanje hrane”, poručuju iz Multi lab-a.

PODIJELI:
TAGOVI: Multi lab čuvanje hrane

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana