"Konzervativan i realan": Fadil Novalić predstavio budžet za 2021. od 5,4 milijardi KM

29.12.2020. 13:17 / Izvor: Akta.ba
'Konzervativan i realan': Fadil Novalić predstavio budžet za 2021. od 5,4 milijardi KM

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić predstavio je budžet za 2021. godinu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić predstavio je budžet za 2021. godinu.

Kako je kazao, budžet FBiH za ovu godinu iznosi 5.481.251.699 KM i manji je za oko 27,7 miliona KM u odnosu na iznos predviđen rebalansom za 2020. godinu, a u odnosu na budžet 2020. godine veći je za gotovo 500 miliona KM.

Novalić je na sjednici Predstavničkog doma Parlamnta FBiH, koja se održava u hotelu "Terme" na Ildži zbog epidemioloških mjera, pozvao na usvajanje "konzervativnog budžeta", ističući da su sve njegove stavke realne.

"Poreski prihodi, pogotovo oni za dobit, u 2021. godini biće na nivou iz 2020. Obezbijedili smo dovoljno novca za borbu protiv epidemije virusa korona, a spremni smo izdvojiti dodatna sredstva ako to bude potrebno", rekao je Novalić obrazlažući Prijedlog budžeta.

On je naveo da je priliv doznaka u 2019. godini iznosio tri milijarde KM, a procjene za 2020. su da će doći do pada od najmanje 30 odsto. 

Novalić je rekao da su najviše pali indirektni porezi, podsjetivši da se iz tih sredstava u značajnoj mjeri finansiraju kantoni. 

"Izdaci za otplatu dugova u 2021. godini iznose 1,2 milijardu KM", rekao je Novalić.

Napominjući da je pandemije širom svijeta izazvala poremećaje, poručio je da je kriza izvan ekonomskih faktora, iz zdravstvenog sektora.

"Ova kriza je došla izvan ekonomskih faktora, iz zdravstvenog sektora. Od finansijskog sektora se u ovoj krizi očekuje da osigura nastavak likvidnosti. Aktuelna kriza nastala je kao direktni šok na strani ponude i potražnje. Manja potražnja, što zbog lockdowna što zbog štednje novca, rezultira smanjenjem potrebe za radom, što rezultira smanjenje broja radnih mjesta i isplaćenih plaća, a to rezultira smanjenjem potrošnje", kazao Novalić.

Novalić je kroz dijagrame i prezentaciju objasnio postupke, odluke i mjere koje je Vlada FBiH donosila od početka pandemije, te posljedicama na budžet.

Pojasnio je i kako je funkcionisao “korona” zakon, uz napomenu da su indirektni porezi najviše pali, a da se od tih indirektnih poreza najviše finansiraju kanotni.

"Naš realni sektor revnosno je čuvao radna mjesta i uplaćivao poreze. Iz rezultata koje smo ostvarili izvlačimo mjere koje je potrebno učiniti ovim budžetim da bismo stabilizirali stanje. Od toga dvije posebno, a to su GDP i radna mjesta", poručio je Novalić.

Napomenuo je kako se COVAX mehanizmom na državnom nivou nastoje osigurati vakcine za imunizaciju, poručivši da su sredstva odobrena i uplaćena.

"Teško je prognozirati trajanje pandemije", kazao je Novalić, dodavši kako nema sumnje da paralizira ekonomske aktivnosti i kako je teret djelovanja BiH.

Napominje kako su u Bosni i Hercegovini indirektni porezi najviše pali i kako je realni sektor revnosno čuvao radna mjesta. 

Novalić je rekao da FBiH trenutno ima 13.500 nezaposlenih, što je, kako kaže, posljedica epidemije virusa korona i da Vlada želi to da anulira Predloženim budžetom za 2021. godinu.

Smatrali su, kaže, da će biti puno više otpuštenih radnika tokom pandemije i da će posljedice biti puno negativnije.

Dodaje kako su novim budžetom sve stavke svedene na egzistencijalni minimum.

"Kriza je naša šansa", kazao je na kraju Fadil Novalić, obrazloživši da tokom pandemije dolazi do velikih promjena na svjetskom tržištu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti