"Naše teglice" iz Novog Grada najbolja poslovna ideja​

02.06.2018. 08:49 / Izvor: SRNA
'Naše teglice' iz Novog Grada najbolja poslovna ideja​

Ova poslovna ideja nagrađena je sa 3.000 KM koje je dodijelila Agencija. 

Poslovna ideja "Naše teglice" iz Novog Grada, koja se odnosi na proizvodnju, uzgoj i preradu šipka, proglašena je najboljom u okviru akcelerator pilot-programa Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Ova poslovna ideja nagrađena je sa 3.000 KM koje je dodijelila Agencija. 

Tri poslovne ideje, odnosno tri internet platforme "Dental for ju", "Vokativ, agencija za odnose sa javnošću" i "Eksplor" iz Banjaluke nagrađene su predinkubacijom u Inovacionom centru Banjaluka, koji je partner Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća u sprovođenju akcelerator programa u Srpskoj.

Rukovodilac Odjeljenja za strateško planiranje razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Agenciji Marica Berić izjavila je novinarima da je najbolju poslovnu ideju prijavila preduzetnica iz Novog Grada koja planira da započne vlastiti posao i zaposli stanovništvo iz mjesta gdje će započeti proizvodnju.

Berićeva je navela da je danas u Banjaluci organizovan izbor najbolje poslovne ideje u okviru akcelerator pilot-programa koji Republička agencija organizuje u okviru projekta "Akcelerator", koji sufinansira EU iz sredstava Evropskog regionalnog razvojnog fonda i IPA sredstava u okviru Dunavskog transnacionalnog programa.

"Učešćem u ovom projektu, Agencija je dobila priliku da testira prvi akcelerator program, koji podrazumijeva intenzivan program podrške početnicima u poslovanju zasnovanim na znanju, inovacijama i novim tehnologijama", istakla je ona. 

Prema riječima Berićeve, to podrazumjeva intenzivne programe obuke, savjetodavnu podršku, korištenje besplatnog prostora za rad, administrativnu i tehničku podršku za korištenje sredstava iz različitih programa finansiranja i mogućnost predstavljanja pred potencijalnim investitorima. 

Berićeva je navela da je na javni poziv koji je Agencija raspisala početkom marta pristiglo 30 prijava, od kojih je 16 poslovnih ideja dobilo priliku da učestvuje u akcelerator pilot-programu.

Poslovne ideje, kako je rekla, pristigle su iz cijele Republike Srpske, od Novog Grada do Istočnog Sarajeva, i iz različitih sektora kao što su turizam, informacione tehnologije, tekstil, prehrambena industrija, poljoprivreda i različite usluge.

"Izuzetno smo zadovoljni sprovođenjem ovog programa i učesnicima, kao i njihovom interakcijom sa mentorima i predavačima", naglasila je Berićeva.

Ona je napomenula da su angažovani najbolji mentori i predavači iz Srbije, Hrvatske i BiH.

"Planiramo sprovođenje drugog ciklusa ovog programa u septembru i tada očekujemo uključivanje većeg broja institucija sa nivoa Srpske, prvenstveno finansijskih, s obzirom na to da najveći problem poslovanju inovativnih početnika predstavlja nedostatak finansijskih sredstava", istakla je Berićeva.

Duška Šurlan iz Novog Grada kaže da je zadovoljna što je njena poslovna ideja izabrana za najbolju.

Šurlanova navodi da ima dvije plantaže šipka i da joj je bila želja da se sama zaposli i radi, te da sav šipak prerađuje i pravi džem, ističući da za to postoji velika mogućnost.

"Moj rad i trud je prepoznat i nagrađen, a nagradu koju sam dobila uložiću za nabavku opreme za preradu šipka", rekla je ona i dodala da joj trenutno pomažu njena majka i djeca. 

Šurlanova je naglasila da planira da zaposli još ljudi, te očekuje da neće imati poroblema sa radnom snagom.

Predstavnik "Dental for ju" iz Banjaluke Gordan Ilinčić objasnio je da je riječ o informativnom stomatološkom portalu, odnosno informatorskoj platformi koja funkcioniše kao portal i sadrži sve baze stomatoloških ordinacija.

Ilinčić kaže da je "Dental for ju" jedan od pionira dentalnog turizma u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti