Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

"Reconnect" okupio dijasporu iz cijelog svijeta

17.08.2020. 13:23 / Izvor: Akta.ba

Peta poslovna konferencija dijaspore ''Reconnect'' ove godine realizirana je online uz potporu iz studija u Sarajevu, a učestvovalo je više od 100 gostiju sa svih strana svijeta koji su se uključivali u diskusije i virtuelne sastanke s potencijalnim partnerima.

Udruženje bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva ''Restart'' uz podršku USAID-ovog Projekta ''Diaspora Invest'' bilo je domaćin pete B2B konferencije.

U video obraćanju direktorica Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Nancy Eslick ohrabrila je ulagače iz dijaspore da dijele svoje ideje, ali i dobre prakse, prijeko potrebne za očuvanje radnih mjesta i ekonomije BiH. 

"Tema ovogodišnjeg "Reconnecta" je zaista i ključna tema 2020. godine za mnoge industrije, organizacije i zajednice, jer je  prevladavanje neizvjesnosti izazov s kojim se suočavaju gotovo svi, poduzetnici i radnici, mladi, državni službenici. Nadamo se da će vam vaše učešće pomoći u stvaranju važnih veza i rješavanju nekih dilema, pitanja i nesigurnosti koje neki od vas mogu imati o potencijalnim poslovnim mogućnostima ili partnerstvima u BiH", poručila je Eslick u uvodnom obraćanju. 

Najavila je da će USAID nastaviti podržavati ulaganja dijaspore BiH, jer, kako je kazala, oni pomažu u olakšanju prenosa tehnologije i znanja, otvaranju radnih mjesta i doprinose proširenju pristupa svjetskim tržištima za proizvode i usluge iz BiH.

"Tokom proteklih godina projekt "Diaspora Invest" pružio je podršku više od 100 kompanija osnovanih iz dijaspore na području cijele BiH. Stvoreno je više od 350 radnih mjesta, a vrijednost ulaganja u te potpomognute firme iznosi nešto više od 15 miliona američkih dolara. Također, želim najaviti, s obzirom da je jedno od fokusnih područja ovogodišnjeg "Reconnecta" turizam, nadolazeći projekat USAID-a koji će biti fokusiran na pomoć oporavku i razvoju ovog važnog sektora ekonomije BiH. Konačno, potpuno sam uvjerena da bi prenošenjem najboljih praksi iz Evropske unije i prekomorskih tržišta ulaganja dijaspore mogla pomoći BiH u rješavanju trenutnih izazova, stvaranju zdravog poslovnog okruženja i privlačenju većih stranih ulaganja u zemlju", zaključila je Eslick. 

Istaknuti poduzetnici i istraživači iz dijaspore razgovarali su o e-trgovini, umjetnoj inteligenciji, novim šansama u pristupu razvoju turizmu, robotici, a sve koristeći nevjerovatne primjere kako su različite kompanije reagovale na pandemiju Covid-19 širom svijeta. 

"Konferencija je okupila poznata imena iz ovih sektora, uključujući Richarda Bangsa, Aldena Bajgorića, Namika Hrle, Indira Osmića, Ester Žigon, Maju Hadžiselimović, Petea Bryanta, Randalla Puljeka-Shanka, Zlatana Bajrića i Sanjina Arifagića. Ponosni smo što smo uspjeli zaštititi naše učesnike, a sačuvati tradiciju okupljanja  i nadamo se da ćemo doprinijeti traženju odgovora prijeko potrebnih ekonomiji BiH", naglasila je predstavnica organizatora Emina Zahirović-Pintarić, te je pozvala sve zainteresirane članove dijaspore da iskoriste platformu Diaspora Invest za ponovno povezivanje sa svojom domovinom, saopćili su organizatori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti