Banke u BiH otpustile 738 radnika zbog recesije

24.01.2011. 10:56 / Izvor: Nezavisne novine
Banke u BiH otpustile 738 radnika zbog recesije

Banke u Bosni i Hercegovini otpustile su 738 radnika u posljednje dvije godine, podaci su Udruženja banaka BiH.

"U 2009. godini broj zaposlenih u bankarskom sektoru BiH smanjen je za 563 radnika, a u prvih devet mjeseci 2010. za dodatnih 175 radnika", kaže Mijo Mišić, sekretar Udruženja, i dodaje da je ukupan broj zaposlenih u bh. bankama sa više od 11.000 spao na 10.500.

Banke su, ističe Mišić, bile prisiljene da racionaliziraju poslovanje kako bi očuvale profitabilnost koja je zbog recesije i novih tržišnih okolnosti značajno smanjena.

Zlako Barš, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, navodi da je u Federaciji BiH od početka 2009. do 31. septembra 2010. godine broj zaposlenih u bankarskom sektoru smanjen za 480.

"To je rezultat racionalizacije poslovanja banaka, smanjenja troškova. Između ostalog, banke su raskinule ugovore sa radnicima zaposlenim na određeno vrijeme", ističe Barš, napominjući da je na otkaze radnicima dijelom uticala i recesija, jer je zaustavljen rast kreditnih plasmana, pa je bilo manje potreba za upošljavanjima.

Ekonomista Izudin Kešetović smatra da je racionalizacija poslovanja u bankarskom sektoru BiH logična.

"U vrijeme kreditnog rasta banke su otvarale nove filijale i poslovnice bez analiza, a operativni troškovi održavanja tih jedinica su veoma skupi i one ih nisu mogle pokrivati prihodima od usluga. Stoga su se morale presabrati i neke od tih jedinica zatvoriti", pojašnjava Kešetović.

Kaže i da su banke pribjegle novoj organizacijskoj formi poslovanja, pa sve više koriste savremenije oblike komuniciranja, poput elektronskog bankarstva, a personalni odnos zadržavaju tamo gdje se pojavljuju kao savjetnici klijentima.

Kešetović naglašava da su banke u vrijeme ekspanzije prije 2008. godine ostvarivale visoke zarade, ali da je sada profitabilnost smanjena, te moraju povećati rezervisanja za potencijalne gubitke i stoga je logično da posežu za mjerama smanjenja troškova.

"Ovo pokazuje da je bankarski sektor racionalan i da se transformiše u skladu sa tržišnim okolnostima, a što se za druge finansijske sektore poput tržišta osiguranja ne može reći", istakao je Kešetović te podsjetio da su banke u proteklom razdoblju apsorbovale veliki dio stručne radne snage na tržištu rada u BiH.

Brojke

10.500 trenutno zaposlenih u bankama

563 otpušteno u 2009.

175 otpuštenih u prvih deset mjeseci 2010.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti