Zahvaljujući Vladi Kraljevine Švedske Zavidovići dobili 190 kontejnera

31.12.2011. 08:24 / Izvor: eKapija.ba
Zahvaljujući Vladi Kraljevine Švedske Zavidovići dobili 190 kontejnera

JKP "Radnik" d.o.o. Zavidovići dobio je nove kontejnere za odlaganje komunalnog otpada i papira.

Na osnovu ugovora zaključenog dana 18.08.2011. između Općine Zavidovići i preduzeća "Gradatin" d.o.o. Sesvete, Republika Hrvatska, navedeno preduzeće je isporučilo 190 kontejnera zapremine 1,1 m3 za odlaganje komunalnog otpada, 86 kontejnera zapremine 1,1 m3 za odlaganje papira i 3 skip kontejnera zapremine 5,0 m3.

Nabavka navedene opreme dio je provođenja projekta proširenja usluga prikupljanja komunalnog otpada u skladu sa Općinskim planom upravljanja otpadom 2011-2016. godine koji je usvojilo Općinsko vijeće na 38. sjednici održanoj 14.10.2011. godine.

Ovim projektom planirano je proširenje pokrivenosti obavljanja usluga organizovanog prikupljanja otpada na nekoliko mjesnih zajednica čiji stanovnici do sada nisu bili korisnici navedenih usluga: MZ Gostović, MZ Donji Gostović, MZ Lovnica, MZ Mahoje, MZ Kovači, MZ Stipovići i dio MZ Klek, odnosno naseljeno mjesto Potklečje koje do sada nije bilo obuhvaćeno sistemom organizovanog prikupljanja otpada. Projektom je obuhvaćeno oko 13.000 stanovnika, odnosno 3.700 domaćinstava, a otpad bi se trebao prikupljati na 92 lokacije sa po 3 kontejnera od kojih je po jedan na svakoj lokaciji predviđen za odlaganje papira i PET ambalaže.

Ovaj projekat, kao i projekat nabavke velikog kamiona za odvoz komunalnog otpada koji je trenutno u proceduri, finansirala je Vlada Kraljevine Švedske posredstvom Švedske agencije za međunarodni razvoj – SIDA, sa sjedištem u Ambasadi Kraljevine Švedske u Sarajevu, dok je pripremu Općinskog plana upravljanja otpadom 2011-2016. godine izvršila Općina Zavidovići uz pomoć konsultantske agencije "Grontmij" iz Danske čiju aktivnost takođe finansira Vlada Kraljevine Švedske.

Trenutno su u toku aktivnosti oko pribavljanja potrebnih saglasnosti za određivanje kontejnerskih lokacija, nakon čega će nabavljeni kontejneri moći služiti svojoj namjeni u cilju pružanja što kvalitetnijih komunalnih usluga građanima općine Zavidovići.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti