Poskupljenje neće zaobići ni osiguravajuće kuće

29.04.2022. 10:20 / Izvor: Akta.ba
osiguranje

Iako u većini zemalja iz okruženja još uvijek postoji problem niske zastupljenosti osiguranja imovine ovaj trend se polako mijenja, međutim postavlja se pitanje da li će buduća poskupljanja utjecati na građane da se odluče za neki vid osiguranja.

Iako u većini zemalja iz okruženja još uvijek postoji problem niske zastupljenosti osiguranja imovine ovaj trend se polako mijenja, međutim postavlja se pitanje da li će buduća poskupljanja utjecati na građane pri odlučivanju na osiguranje imovine. 

"Na našu veliku radost, ovakav trend se mijenja, sporo, ali se mijenja. Sve više imamo upita građana koji se interesuju za osiguranje imovine, šta sve mogu osigurati, na koji način, da li mogu osigurati specifičnu imovinu, nenaseljenu imovinu, da li nudimo osiguranje od rizika zemljotresa, da li im možemo ponuditi savjet kako najbolje osigurati imovinu i slično”, rekli su iz Grawe osiguranja.

Međutim ,kako ističu zbog rasta cijena na tržištu poskupljenje neće ni njih zaobići. 

"Zbog rasta cijena cijena na tržištu posebno cijena građevinskog materijala, doći će 
do korekcije osiguranih suma, sve u cilju zaštite vrijednosti imovine klijenta, ali premijska stopa još uvijek je nepromijenjena. Povećanjem osigurane sume, koja prati trend povećanja cijena, posljedično će doći do rasta premije osiguranja", pojasnili su.

imovina


Kako su istakli za Aktu građani najčešće osiguravaju stambeni objekat od rizika požara jer je polica osiguranja nekretnine obavezna prilikom uzimanja kredita za kupovinu nekretnine.

"Osvješćeniji građani, koji zaista žele da zaštite svoju imovinu, odlučuju se za kompletan paket pokrića tako da uz osiguranje objekta od požara osiguravaju i stvari domaćinstva od požara, i ostalih opasnosti", naglasili su, dodajući da njihovo društvo klijentima nudi paketna pokrića za osiguranje imovine sa pokrićem na novonabavnu vrijednost objekta, i ovakav vid pokrića prepoznat je među klijentima kao odlično pokriće za njihovu imovinu, jer odmah u paketu dobiju i dopunske rizike.

Kada je riječ o RS, prema prema podacima Agencije za osiguranje RS, ukupno obračunata premija na tržištu osiguranja Republike Srpske u prošloj godini, koja uključuje premiju društava za osiguranje iz RS i filijala društava za osiguranje iz FBiH obračunatu u Republici Srpskoj, iznosila je 258,1 milion maraka i bila je veća u odnosu na godinu ranije za 8,3 posto. 

"Od ukupno obračunate premije na premiju neživotnih osiguranja odnosilo se 204,8 miliona maraka ili 79,4 posto, dok je obračunata premija životnih osiguranja iznosila 53,3 miliona ili 20,6 posto. U odnosu na 2020. godinu obračunata premija neživotnih osiguranja veća je za 6,3 posto, a premija životnih osiguranja za 16,7 procenata", naveli su u Agenciji za osiguranje RS.


E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti