Čehajić: Novi razgovori s prvim dobavljačima Fiata na sajmu "AutoCompo 2011."

07.03.2011. 13:28 / Izvor: Fena
Čehajić: Novi razgovori s prvim dobavljačima Fiata na sajmu 'AutoCompo 2011.'

Prvi dobavljači Fiata-Italija iskazali su interes da u regiji pronađu druge ili treće dobavljače za proizvodnju automobila "fiata".

Sekretar Asocijacije metalskog i elektrosektora Vanjskotrgovinske komore BiH Midhat Čehajić potvrdu takve informacije dobio od Regionalne privredne komore Kragujevac, kao i organizatora i domaćina sajma autodijelova "AutoCompo" Kragujevac Centra izvrsnosti zapadnog Balkana.

Novi razgovori s predstavnicima prvih dobavljača Fiata, po njegovim riječima, trebali bi biti održani tokom trajanja sajma "AutoCompo" u Kragujevcu od 10. do 12. maja.

"Planiramo da nastupimo na zajedničkom štandu VTKBiH uz podršku USAID i SIDA odnosno projekta FIRMA Consortium BiH. Očekuje se oko deset firmi iz BiH", kazao je Čehajić za Agenciju Fena.

Na sajmu u Kragujevcu će, kako je dodao, biti deset prvih dobavljača za Fiat od ukupno 21, većinom iz Italije.

"Oni su spremni da razgovaraju s nama za eventualno uključivanje kao drugi ili treći dobavljač. To je praksa u svijetu i naša šansa", dodao je Čehajić.

Prethodno je bilo dogovoreno da VTKBiH uputi Fiatu listu kompanija koji zadovoljavaju stroge standarde i zahtjeve u autoindustriji, između kojih bi ovaj gigant odabrao dobavljače.

Na listu potencijalnih dobavljača tada su uvršteni: Cimos TMD Ai Gradačac, "Mann Hummel" Tešanj, ASA Prevent, FAD Jelah, Famos Adi Sarajevo, "Čajavec FSU" Laktaši, TMD-AGS Gradačac i "Plamingo" Gračanica.

Sva ove firme, naglasio je Čehajić, ispunjavaju zahtjeve Fiata, posjeduju certifikate za kvalitet i okoliš, kao i specijalizovani certifikat za automobilsku industriju ISO/TS 16949.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti