Matične stanice: Bh. znanstvenici se uključuju u razvoj regenerativne medicine

07.12.2011. 08:49 / Izvor: Večernji List
Matične stanice: Bh. znanstvenici se uključuju u razvoj regenerativne medicine

Istraživanje uporabe matičnih stanica u medicini postalo je planetarni hit. Mogućnosti liječenja koje pružaju matične stanice prepoznate su u mnogim zemljama, a sve je više roditelja koji pohranjuju matične stanice svoje novorođenčadi svjesni da im to može biti ključ izliječenja u slučaju obolijevanja od više od 100 teških bolesti.

Prvi korak

Prvi korak k istraživanju uporabe matičnih stanica u Bosni i Hercegovini načinjen je potpisivanjem sporazuma o suradnji između Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) iz Sarajeva i vodeće banke matičnih stanica u Europi, Cryo-Save. To bi u perspektivi moglo dovesti do toga da BiH postane mjesto razvoja regenerativne medicine kao najmodernije zdravstvene grane.

"Ovaj sporazum koncipiran je tako da ima za cilj ujedinjenje u oblastima, kao što su istraživačka djelatnost, razmjena znanstvenih iskustava i dostignuća, edukacija, te sudjelovanje u provedbi međunarodnih projekata kojima ćemo pristupati. Od velikog je značenja i za nas ova suradnja, jer je Cryo-Save vodeća europska banka matičnih ćelija i kao takva već partnerski sudjeluje u znanstveno-istraživačkim projektima na europskoj razini. Zahvaljujući ovoj suradnji, i Cryo-Save će imati ozbiljnog lokalnog partnera u BiH, što će se pokazati kao jako korisno u mnogim segmentima", rekao je Vedran Mihajlović, izvršni direktor FAMILY-PLUS-a, predstavnika Cryo-Savea u BiH.

Iako je istraživanje primjene matičnih stanica uglavnom privilegija bogatijih zemalja, Mihajlović je istaknuo kako je činjenica da su među vodećim stručnjacima u ovoj oblasti i oni koji rade ili su do skora radili u BiH, pa možemo s pravom reći da u BiH postoji znanstvena javnost i stručnjaci koji prate svjetske trendove.

Jedan od njih je prof. dr. Zoran Galić, nekada zaposlenik INGEB-a, koji u SAD-u istražuje terapeutske potencijale genetički modificiranih matičnih stanica krvi. On idućeg mjeseca dolazi u BiH.

Doprinos istraživanju

"Smatram da je potrebno dati podršku kako bi se formirao i određen laboratorij koji bi se bavio pohranjivanjem matičnih stanica u Bosni i Hercegovini, a mi znanstvenici mogli bismo da dati doprinos u daljnjem istraživanju matičnih stanica u različitim oblastima", objasnio je direktor INGEB-a, prof. dr. Kasim Bajrović.

U zemlji u kojoj je znanost potpuno zapostavljena, sada se stvaraju povoljni uvjeti kako bi mladi ljudi imali priliku raditi kvalitetna istraživanja vezana uz matične stanice. Cryo-Save je najavio da će sa svoje strane osigurati pristup svojim laboratorijima i stečenim znanjima u oblasti regenerativne medicine i matičnih stanica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti