održivi ekonomski rast

Tri individualna konsultanta kroz projekte energetske efikasnosti dobili skoro 160.000 KM

16.08.2023. 14:32 / Izvor: Akta.ba
energetska efikasnost

Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom stopom emisije ugljika u BiH je jedan od projekat koji pruža podršku u naporima Bosne i Hercegovine da odgovori na izazove klimatskih promjena.

Vlada Bosne i Hercegovine prepoznala je značaj energetske efikasnosti za podršku održivom ekonomskom rastu i pridruživanju naše zemlje EU. Nekoliko je projekata koje finansiraju svjetske banke i vlade a koji se sprovode u našoj zemlji i za koje se izdvajaju značajna sredstva, piše Akta.ba.

Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom stopom emisije ugljika u BiH je jedan od projekat koji pruža podršku u naporima Bosne i Hercegovine da odgovori na izazove klimatskih promjena i smanji emisije stakleničkih gasova.

Ovaj projekat je dobio 17.346 miliona USD grant sredstava Zelenog klimatskog fonda (GCF) radi prevazilaženja prepreka za ulaganje u energetsku adaptaciju 430 zgrada javne namjene s niskom emisijom ugljika.

Dodatnih 105.22 miliona USD je osigurano kroz sufinansiranje iz različitih izvora kao što su Fondovi za zaštitu okoliša/životne sredine, entitetski i općinski budžeti, te međunarodne organizacije (UNDP, GEF, Svjetska banka, Vlada Švedske) u svrhu rješavanja rizika zemlje i sektorskih rizika.

Nedavno je u okviru ovog projekta izabran izvršioc Konsultantskih usluga za promociju projektnih aktivnosti. Riječ je o Ireni Mrnjavac koja je odabrana kao individualni konsultant. Iznos za ove sluge je 29.594,40 KM a trajanje 17 mjeseci.

Partneri u ovom projektu su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

Zahvaljujući Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj BiH je dobila kreditna sredstva za „Dodatno finansiranje projekta energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini“ (Additional Financing for BEEP – AF BEEP).

Cilj ovog projekta je demonstriranje prednosti poboljšanja energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora i podrška razvoju skalabilnih modela finansiranja energetske efikasnosti. Projekat AF BEEP je pokrenut 2020. godine, a u FBiH ga implementira Federalno ministrstvo prostornog uređenja.

U okviru njega za usluge u vezi jačanja institucionalnog okvira i razvoja kapaciteta sistema upravljanja energetskom efikasnošću kroz izradu studije izvodljivosti za osnivanje Agencije za energetsku efikasnost u Federaciji Bosne i Hercegovine izabran je individualni konsultant Davorin Pavalić. Za ove usluge Pavelić je dobio 63.720 KM za provedbu aktivnosti za 6 mjeseci.

U okviru ovog projekta a za usluge u vezi sa diverzifikacijom izvora finansiranja za finansiranje poboljšanja zgrada javnog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine Federalno ministarstvo prostornog uređenja Sarajevo također je izabralo individualnog konsultanta. Riječ je o Merisi Kurtanović koja je za ove usluge dobila također 63.720 KM za šest mjeseci aktivnosti.

Zahvaljujući projektnim aktivnostima Federalnog ministarstva prostornog uređenja, od 2016. godine u okviru BEEP-a kroz investiciju od 39.3 miliona KM, do sada je obnovljeno 80 javnih zgrada ukupne površine veće od 246.000 m².

Time je kreirano 1.963 zelenih radnih mjesta, te je poboljšana ugodnost boravka za više od 476.500 korisnika. Implementacijom mjera EE u okviru BEEP projekta očekuje se smanjenje emisija CO2 od gotovo 9.000 tona godišnje, dok uštede energije na godišnjem nivou iznose 29.500 Mwh.

Projekat energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini osim energetski efikasne obnove javnih zgrada, doprinosi i edukaciji šire javnosti o značaju energetske efikasnosti u sektoru zgradarstva, što je rezultiralo kreiranjem stručnog programa obuke za žene koje aktivno djeluju u oblasti energetske efikasnosti u sektoru zgradarstva.

Akta.ba naglašava da za spomenute dodjele/ugovore nisu pronađeni, tačnije nije poznato gdje su objavljeni spomenuti javni pozivi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti