Sporazum o suradnji

Usklađivanje javnih politika iz oblasti trgovine u FBiH s potrebama građana (VIDEO)

30.01.2024. 13:06 / Izvor: Fena
sporazum

Sporazum o suradnji Ministarstva trgovine Federacije BiH i organizacija civilnog društva u utorak je u Mostaru potpisan.

Sporazum o suradnji Ministarstva trgovine Federacije BiH i organizacija civilnog društva u utorak je u Mostaru potpisan s namjerom da doprinese postizanju veće usklađenosti javnih politika iz oblasti trgovine u Federaciji BiH s potrebama građana, gospodarstvenika, OCD-a i drugih korisnika, kao i standardima proizašlih iz kandidature BiH za članstvo u EU.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević rekao je da jedan od osnovnih razloga potpisivanja ovakvog sporazuma stoji u planu da se donese Zakon o zaštiti potrošača u Federaciji BiH.

"Federalno ministarstvo trgovine već ima vrlo dobre odnose s udruženjima koja su uzela aktivno učešće i kada smo radili na Zakonu o unutarnjoj trgovini. Sada nastavljamo suradnju i potpisujemo ovaj sporazum kojim reguliramo međusobne obaveze i odgovornosti", pojasnio je.

Kada je u pitanju Zakon o zaštiti potrošača u FBiH, ministar je dodao da je imenovana grupa za donošenje ovoga zakona koji nikada nije donesen u ovom entitetu. S druge strane, državni zakon usvojen je 2006. godine i ne ide u korak s direktivama EU.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što će na zakonu raditi zajedno s udruženjima, a podsjetio je da su ove godine u proračunu izdvojili i malo značajnija sredstva za poticaj rada udruženja potrošača.

"Trenutno u Federaciji postoji pet udruženja za zaštitu potrošača, što nije dovoljno i radimo na uspostavi određenog sustava kako bi unaprijedili rad postojećih, ali i kako bi uspjeli osnovati i nova udruženja koji su vrlo značajna za zaštitu potrošača", naglasio je ministar Hasičević.

Šef odjela za zaštitu potrošača Darko Basić dodao je da je zakon na državnoj razini u današnjem vremenu neadekvatan, a najviše po pitanju digitalizacije, odnosno online trgovine.

On smatra da bi novi zakon donio preciznije određena prava, kako trgovcima, tako i potrošačima, izrazivši pri tome nadu da će biti usvojen tijekom ove ili iduće godine.

"Mi smo već pripremili određeni tekst zakona koji će poslužiti za ovu radnu grupu, odnosno ovaj sporazum kako bi vidjeli koje ideje imaju i civilna društva s kojima dobro surađujemo. Drago mi je čuti da su izdvojena značajnija sredstva za potporu udruženja. Imamo problem jer ne postoji udruga potrošača iz Sarajeva, ali nadam se da će ovaj sporazum polučiti interes nekih drugih skupina koje bi formirali udrugu u glavnom gradu naše zemlje", istaknuo je Basić.

Voditelj projekta EU4CS Igor Stojanović rekao je da ovaj projekt delegacije Europske unije pruža tehničku asistenciju Ministarstvu trgovine na uspostavljanju mehanizma suradnje s organizacijama civilnog društva.

"U tom smislu smatramo da je od velike važnosti da se kvalitetan dijalog između organizacija civilnog društva i javnih institucija unaprijedi i institucionalizira kako bi dugoročno omogućio značajnije učešće organizacija civilnih društva, donošenje odluka i samim tim i javnih politika u skladu s potrebama građana i zajednica u Federaciji", podvukao je on.

Stojanović je izrazio uvjerenje da će danas potpisani sporazum doprinijeti jačanju motivacije pojedinaca da razvijaju civilno društvo, odnosno da uspostave druge organizacije civilnog društva i za zaštitu potrošača i za druge sektore.

Inače, cilj sporazuma je da omogući učešće civilnog društva u procesima donošenja odluka u skladu sa smjernicama za podršku EU civilnom društvu u regiji proširenja 2021 – 2027., kao i efektivnijem i transparentnijem procesu razvoja javnih politika, programa i javnih usluga.

Nakon potpisivanja sporazuma, održana je i radionica o procesu kreiranja Zakona o zaštiti potrošača u kontekstu podrške od strane projekta EU4CS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti