NEOSNOVANO IZUZIMANJE

Odbijaju zahtjev: Reumal ne primjenjuje Zakon o javnim nabavkama od 2015. godine

16.02.2024. 10:54 / Izvor: Akta.ba
reumal

"Reumal" ne primjenjuje ne primjenjuje Zakon o javnim nabavkama od 15. juna 2015. godine.

Javna ustanova za medicinsku rehabilitaciju i banjsko liječenje-lječilište "Reumal" ne primjenjuje Zakon o javnim nabavkama od 15. juna 2015. godine

Ovo je bio jedan od prvih ugovornih organa koji se, nakon usvajanja Zakona o javnim nabavkama BiH 2014. godine, izuzeo od primjene zakona.

U Agenciji za javne nabavke BiH smatraju da je Reumal neosnovano izuzet od primjene Zakona o javnim nabavkama i isti treba primjenjivati, ali da odbija višestruke zahtjeve da se bez odlaganja i hitno registruje kao ugovorni organ na portalu javnih nabavki/sistemu e-Nabavke i da počne sa primjenom Zakona o javnim nabavkama za nabavke roba, usluga i radova.

ODBIJAJU POSTUPITI PO ZAKONU

"Reumal devalvira stavove Agencije za javne nabavke BIH, kao državne institucije, čija je uloga osiguranje pravilne primjene Zakona o javnim nabavkama i odbija postupiti po zahtjevu iste, te pozivamo sve subjekte i institucije, koji to mogu, da utiču i pruže podršku Agenciji za javne nabavke BIH u konkretnom slučaju", navode iz Agencije za javne nabavke.

Napominju da je iz Izvještaja o finansijskoj reviziji lječilišta "Reumal" za 2017. godinu, pored ostalog, vidljivo je da je samo u 2017. godini predmetna ustanova izvršila nabavke roba, usluga i radova u vrijednosti od čak 2.431.383 KM, bez provođenja postupaka javnih nabavki, iako je i prema nalazu i mišljenju revizije, predmetna ustanova bila u obavezi primjenjivati Zakon o javnim nabavkama.

To je bio prvi put da Ured za reviziju institucija u FBiH vrši finansijsku reviziju ove ustanove.  

POTROŠENO 2,4 MILIONA KM BEZ JAVNIH NABAVKI

Posebno su problematizirali što je prema predloženom planu nabavki ukupna procijenjena vrijednost 3.482.100 KM. Prema prezentiranim podacima, u 2017. godini zaključeno je 39 ugovora bez provođenja postupaka i procedura shodno Zakonu o javnim nabavama, iako je bila obvezna isti primjenjivati.

Shodno gore navedenim činjenicama, revizori su konstatovali da je Ustanova kao ugovorni organ, obvezna primjenjivati odredbe Zakona o javnim nabavama i pratećih podzakonskih akata. 

Inače, Lječilište Reumal iz Fojnice je u stopostotnom vlasništvu Općine Fojnica. Najvećim dijelom se finansira iz javnih sredstava (prihoda ostvarenih od kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja, kantonalnih ministarstava za pitanja boraca, Saveza udruženja penzionera, FZMIO/PIO i ostalih korisnika javnih budžetskih sredstava.

Nadzor nad upravljanjem provodi osnivač 100% Općina Fojnica, a članovi Upravnog odbora su izabrani predstavnici osnivača, kantonalnog ministarstva zdravstva SBK-a i predstavnik Ustanove.

Cilj financijske revizije bio je da temeljem provedene revizije izrazi mišljenje da li su finansijski izvještaji pouzdani i da li bilance u potpunosti odražavaju rezultate poslovanja. Ipak, revizorima nisu prezentirani brojni financijski izvještaji društva.

Podsjetimo, ovo je lječilište je prošle godine obilježilo 110 godina poslovanja, te nakon teškog perioda ostvarilo milionsku dobit.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti