Nastavak poslovanja

Ridžalović: Stečajna reforma u FBiH - pokretač ekonomskog rasta i očuvanja radnih mjesta

07.04.2024. 10:59 / Izvor: Fena
Stečaj

Kroz Projekat “Rješavanje pitanja dugovanja i prestanka poslovanja u Bosni i Hercegovini” osiguran je nastavak poslovanja kompanija.

Kroz Projekat “Rješavanje pitanja dugovanja i prestanka poslovanja u Bosni i Hercegovini” osiguran je nastavak poslovanja kompanija, sačuvana radna mjesta te riješena pitanja izmirenja obaveza prema povjeriocima.

Projekat provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke u partnerstvu sa Ambasadom Švicarske, putem Državnog sekretarijata za ekonomske poslove SECO.

Problemi u poslovanju i stečajnim postupcima, decenijama su opterećavali ekonomiju Federacije BiH. Prethodna zakonska regulativa nije pružala adekvatna rješenja za rješavanje pitanja dugovanja, a dugotrajni stečajni postupci dovodili su do potpunog prestanka poslovanja kompanija i trajnog gubitka radnih mjesta.

"IFC, kao dio Grupacije Svjetske banke, sa svojim aktivnostima u BiH, posvećen je unapređenju poslovnog okruženja i jačanju konkurentnosti privrede, kao i podršci ekonomskom rastu i razvoju kompanija te osiguranju pristupa finansiranju, sve sa ciljem razvoja BiH", izjavio je Armin Ridžalović, šef Ureda IFC u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Naglasio je kako, kroz intenzivnu saradnju sa Federalnim ministarstvom pravde, IFC pruža savjetodavnu i tehničku podršku u donošenju novih zakonskih okvira ovog entiteta u oblasti stečaja i likvidacije, kao i relevantnih podzakonskih akata. 

Posebno je akcentirao podršku u izgradnji kapaciteta ključnih učesnika sudskih i vansudskih postupaka, što značajno doprinosi održivosti implementiranih aktivnosti i daje odlične rezultate. 

Slijedeći projektne principe, donošenjem novog zakona o stečaju u Federaciji BiH, uvode se mnoge novine koje su imale za cilj brži i efikasniji stečajni postupak, značajno niže troškove postupka te veći procenat izmirenja obaveza prema povjeriocima.

"Federalno ministarstvo pravde je uz savjetodavnu podršku IFC, izradilo novi Zakon o stečaju koji je stupio na snagu u julu 2021. godine. Primjena novog Zakona o stečaju polučila je odlične rezultate u praksi, što je potvrđeno od strane sudova u Federaciji BiH koji provode stečajne postupke", potvrdio je ministar pravde Federacije BiH Vedran Škobić.

Federalno ministarstvo pravde izradilo je i novi zakon o likvidacionom postupku koji je u parlamentarnoj proceduri. Ovim zakonom uređuju se svi oblici likvidacije pravnih lica te se uvodi institut skraćenog dobrovoljnog likvidacionog postupka. Isti zakon već se primjenjuje u Republici Srpskoj. S obzirom na usklađenost entitetskih zakona iz ove oblasti, iste beneficije za preduzeća i radnike očekuju se i nakon usvajanja zakona o likvidacionom postupku u FBiH.

Primjenom nove legislative u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu BiH, do sada je zaključeno 638 stečajnih predmeta ukupne vrijednosti obaveza u iznosu od 510 miliona KM te 407 miliona KM je namireno povjeriocima. Udio ostvarenih prihoda prodajom imovine veći je za 49 posto primjenom novog Zakona, a trajanje stečajnog postupka skraćeno je za 366 posto. Odnosno, umjesto dosadašnjih 51, stečajni postupak sada traje samo 14 mjeseci.

Uspješno provedene reforme u oblasti stečaja i likvidacije predstavljaju, ističe Ridžalović, značajan korak naprijed za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Njihov značaj ogleda se u pozitivnim promjenama koje su donijele poslovnom okruženju, pravosudnom sistemu i bosanskohercegovačkom društvu u cjelini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti