Unapređenja funkcionisanja tržišta

Agencija za bankarstvo RS preuzima nadzor nad mjenjačnicama

07.05.2024. 10:52 / Izvor: Bloombergadria.com
banke

Foto: Bloomberg

Ove promjene donosi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, koji je nedavno usvojila Vlada RS.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske, kao regulatorni i nadzorni organ banaka, mikrokreditnih organizacija i drugih organizacija bankarskog sistema, preuzet će nadležnost nad izdavanjem i oduzimanjem dozvole za obavljanje mjenjačkih poslova od Ministarstva finansija, kao i kontrolu mjenjačkih poslova koji su u nadležnosti Poreske uprave.

Ove promjene donosi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, koji je nedavno usvojila Vlada RS i koji je upućen u proceduru razmatranja i usvajanja u Narodnoj skupštini.

Razlozi za donošenje izmjena i dopuna sadržani su u potrebi unapređenja funkcionisanja tržišta i tržišne konkurencije, unapređenja postupka licenciranja mjenjača i kontrole obavljanja mjenjačkog poslovanja, navode u Vladi.

Zakonom se unapređuje način izvještavanja o kreditnim poslovima s inostranstvom i usaglašavanja s propisima koji su u normativnom smislu povezani sa zakonom kojim se uređuje devizno poslovanje.

"Izmjenama i dopunama zakona predložen je nastavak liberalizacije tekućih transakcija, kapitalnih poslova i platnih usluga, te jačanje sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kod licenciranja mjenjača i njihovog nadzora, kao i u fizičkom prenosu sredstava plaćanja preko granice", ističu u Vladi.

Centralna banka BiH

Ministarstvo finansija je izradilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju u saradnji s Poreskom upravom i Agencijom za bankarstvo, uobzirujući zaprimljene inicijative i prijedloge za unapređenje deviznog poslovanja.

Prednacrt zakona bio je objavljen na internet stranici Ministarstva finansija da bi se učinio dostupnim široj javnosti radi davanja eventualnih primjedbi i komentara.

Podsjećamo, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, usvojen u februaru u Bosni i Hercegovini, donosi niz novina za finansijske institucije, mjenjačnice, privredna društva, ali i kripto sektor.

Jedna od novina u novom Zakonu je i ta da će regulator (Agencija za bankarstvo Republike Srpske) posredstvom banaka kontrolisati i subjekte koji se bave mjenjačkim poslovima pa možemo konstatovati da je i to jedna od novih uloga banaka u primjeni ovog Zakona.

"Ono što je jako bitno, novim Zakonom se uspostavlja mehanizam koordinacije na strateškom nivou svih agencija i institucija u Bosni i Hercegovini u vezi sa sprečavanjem pranja novca, finansiranja terorizma te sprečavanja finansiranja širenja oružja za masovno uništenje", poručio je ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine (BiH) Srđan Amidžić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti