Gračanica: Otvoren centar za napredne tehnologije MTTC

03.04.2009. 09:57 / Izvor: eKapija.ba
Gračanica: Otvoren centar za napredne tehnologije MTTC

U Gračanici je 02. aprila 2009. godine svečano otvoren centar za napredne tehnologije pod nazivom Machine Tool Technology Center (MTTC). Novosnovani Centar će nuditi usluge 3D štampe, 3D skeniranja, dizajna alata, NC programiranje, simulacije i testiranje dizajna alata, te obrazovne i programe obuke za bh. firme iz sektora alata i alatljika, proizvodnje plastike i mašina.

Sedam preduzeća iz Gračanice je zajednički osnovalo Centar za napredne tehnologije (MTTC) uz podršku trogodišnjeg Projekta "Inovacije u biznisu" kojeg zajednički finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Norveške (NMFA).

Centar su zajednički otvorili Nusret Helić, načelnik Općine Gračanice, Aida Žunić, predstavnica Norveške ambasade, Randy Chester, predstavnik USAID-a i Samir Čurić u ime firmi osnivača centra.

U obraćanju zvanicama, načelnik Helić je izrazio očekivanje da će MTTC snažno pomoći privredni razvoj Općine i čitave regije dok je predstavnik USAID-a, Randy Chester pohvalio spremnost bh. privrednika da investiraju u proces uvođenja novih tehnologija kao pozitivan znak za dugoročnu samoodrživost tehnološkog centra MTTC.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti