Faktoring tržište u porastu: Bh. privreda okreće se efikasnijoj naplati potraživanja

09.01.2012. 15:27 / Izvor: eKapija.ba
Faktoring tržište u porastu: Bh. privreda okreće se efikasnijoj naplati potraživanja

Ekonomska kriza koja nije zaobišla ni tržište BiH te problemi sa naplatom potraživanja naveli su domaće kompanije da se okrenu faktoringu, modernom financijskom alatu kojim se obezbijeđuje likvidnost preduzeća.

Faktoring, kao oblik financiranja putem prodaje potraživanja faktorinškoj kompaniji koja na sebe preuzima odgovornost za naplatu, u Bosni i Hercegovini se primjenjuje od 2006. godine.

(Foto: Mia Čivić)

Prva bh. kompanija koja se na našem tržištu počela baviti ovom uslugom je Prvi faktor Sarajevo, kćerka firma istoimenog faktoring društva iz Slovenije. Ova kompanija iz godine u godinu bilježi rast poslovanja, a relevantan pokazatelj jeste i podatak da su za 11 mjeseci 2011. godine ostvarili 23 posto veći promet nego u istom periodu prethodne godine.

Kvalitetan instrument za gašenje nelikvidnosti

Pravna savjetnica Prvog faktora Mia Čivić u intervju za eKapiju ističe da su procjene menadžmenta ove kompanije više nego optimistične, te da plan za 2012. godinu predviđa promet od oko 60 miliona eura.

"Spora naplata potraživanja često može biti problem, naročito kod malih i srednjih društava koja imaju teži pristup kratkoročnim kreditima, probleme sa obezbjeđivanjem kolaterala za kredite ili pak nisu rezervisali sredstva, pa se vrlo često nađu u problemu financiranja tekućeg kapitala. Za navedene vrste društava faktoring predstavlja kvalitetan instrument za `gašenje` nelikvidnosti jer sa ustupanjem potraživanja društvo dobija novac u vrlo kratkim rokovima", navodi Čivić.

Domaća privredna društva koja su se odlučila na saradnju sa Prvim faktorom prepoznala su faktoring kao sveukupan financijski paket koji kombinira financiranje tekućeg kapitala, zaštitu od kreditnog rizika, financijsko izvještavanje u vezi sa potraživanjima, zaštitu od kreditnog rizika i uslugu naplate potraživanja.

Čivić objašnjava da usluga funkcionira na način da Prvi fakor isplati predujam, a društvo izbjegava rizik neplaćanja od strane dužnika i tako čuva prednost sa boljom platežnom sposobnošću i neometanim rastom.

"Faktoring je poznat kao alternativni način financiranja, jer ga obično koriste privredna društva kojima banke kao klasični izvor financiranja zbog prezaduženosti nisu spremne odobriti kredit, a rjeđe društva kojima su bankovni krediti inače dostupni, ali ga koriste naprosto zbog prednosti što ih nosi upotreba faktoringa. Posljedično se faktoru najčešće obraćaju poduzeća s lošijim bonitetom, koja obično teže financiranju i osiguranju potraživanja prema kupcima, koje bilo da ne poznaju ili su loše platiše. Ukratko, žele pribaviti novčana sredstva na temelju ustupanja lošijih potraživanja", objašnjava naša sagovornica.

No, cilj Prvog faktora i faktoringa kao usluge je saradnja sa dobavljačima robe koji imaju stalne kupcima s kojima ima vrijednosno veliki obim poslovanja, a broj računa na godišnjoj razini nije preveliki, naprimjer do 50.

Zbog navedenog, faktor prilikom postupka odlučivanja o prihvatljivosti pojedinog posla postavlja sebi ograničenja u obliku još prihvatljivog rizika i minimalnog obima prometa, što ga faktoru mora osigurati pojedini komitent.

"Naročito treba upozoriti da potraživanja moraju biti bezuslovna. Minimalni uvjet za sklapanje posla je odgovarajući bonitet bar jednog sudionika pri kupnji odnosno prodaji, komitenta ili kupca. Tako možemo reći da bitni uslovi za sklapanje posla, ugovora o faktoringu su bonitet ustupnika i platežna sposobnost kupca odnosno dužnika", naglašava Čivić, dodajući da komitent sklapa ugovor samo s faktorom kome vjeruje, a faktor preuzima samo potraživanja prema onim dužnicima koji su platežno sposobni.

Dobra procjena ključna kod odobravanja posla

Kada je u pitanju faktoring, često se postavlja pitanje na koji način se faktorinške kompanije (faktori) štite od opasnosti da potraživanja koja otkupe na kraju ne budu naplaćana. Čivić objašnjava da je ključ uspjeha dobra procjena rizika prilikom odobravanja posla. Bitno je napomenuti da postoje različite vrste faktoringa od kojih su glavne: faktoring sa regresnim i bez regresnog prava.

Za faktoring s regresnim pravom karakteristično je da ne nudi osiguranje od neplaćanja kupca odnosno kupaca zbog nelikvidnosti, insolventnosti, prisilnog namirenja, stečaja ili drugih razloga. Kod faktoringa te vrste naglašena je funkcija financiranja i upravljanja tražbinama.

Kod faktoringa bez regresnog prava komitent ima potpuno osiguranje plaćanja prema onim kupcima za koje faktor prethodno odobri određeni limit osiguranja. U slučaju da otvorena potraživanja prijeđu limit osiguranja, rizik od nenaplate za tu razliku snosi komitent sam.

"Također, određeni poslovi po odluci kreditnog odbora mogu biti dodatno osigurani od strane SID društva, tako da je povrat sredstava zagarantovan. Prvi faktor je sa svojim postupkom naplate koji sačinjava slanje opomena, reprogramiranje dugova te u konačnoj fazi i utuženje, vrlo uspješan iako se je desilo da su neka društva nastupila prema nama sa prevarnim namjerama", ističe ona.

Financijski sistem u BiH rigidan i nerazvijen

Grupacija Prvi faktor, osim Bosne i Hrecegovine i osnivača u Republici Sloveniji, ima predstavništva i u Hrvatskoj i Srbiji, te posluju po jedinstvenim standardima uvedenim od strane osnivača NLB banke i SID društva.

Međutim, za razliku od Bosne i Hercegovine, u ostalim državama faktoring predstavlja dominatan oblik financiranja."Razloge za takvo stanje uprava Prvog faktora traži prvenstveno u financijskom sistemu u našoj državi koji je još uvijek rigidan i nerazvijen, te djelomično u nepoznavanju same usluge faktoringa od strane bh. privrednika. Nadamo da ćemo sa uslugom faktoringa koju nudi naše društvo upoznati bh. privredu i postati siguran partner u daljem poslovanju", poručuje Čivić.

Poslovna mreža koja pokriva prostor Balkana, grupaciji Prvi faktor omogućila je učinkovitu distribuciju informacija o potencijalnim i postojećim komitentima, kao i pomoć kod naplate ukoliko dužnik ima sjedište na prostoru zemlje članice Grupacije.

Ova činjenica je naročito bitna za ona privredna društva koja vrše međunarodni promet roba i usluga jer je puno lakše i sigurnije faktorirati kratkoročna potraživanja iz inostranstva zbog rizika loših kreditnih informacija, lažnih potraživanja, slabog zakonskog okruženja, nepostojanje poslovnih registara i dr.

Dosadašnja praksa je pokazala da usluge faktoringa mogu koristiti skoro svi sektori, ali ipak neke djelatnosti dominiraju kao npr. trgovina, metalna industrija, građevinarstvo, IT oprema, transport i usluge.

Nermina Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti